Unibail-Rodamco-Westfield terug op niveau van voor corona

Unibail-Rodamco-Westfield boekte in 2022 een winst per aandeel die 34,7 procent hoger dan lag in 2021. De retailbelegger rekent op een verdere winststijging dit jaar.

De eigenaar van winkelcentra in Europa en de VS maakte tevens bekend dat het zijn beursnotering aan het Damrak stopzet. Wel blijft het in Parijs genoteerd. URW is in Nederland eigenaar van onder meer de Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam en Stadshart Amstelveen. De hogere winst was te danken aan goede prestaties van de winkelcentra en krachtig herstel van de conventies en beurzentak, met name van Viparis.

Verkopen van huurders lagen op een niveau van 103% in vergelijking met 2019, waarbij de VS het wat beter deed dan Europa. Leegstand in de winkelcentra was gemiddeld 6,5%, maar december deed het al beter dan juni.

De omzet (ebitda) was in 2022 30 procent meer dan het jaar daarvoor, te weten ruim € 2,2 miljard vergeleken met bijna 1,7 miljard het jaar daarvoor. URW deed in totaal €  2,8 miljard aan transacties om bezittingen af te stoten: € 1,6 miljard in Europa en € 1,2 in de VS. In april vorig jaar heeft URW aangekondigd al zijn 24 winkelcentra in de VS binnen twee jaar van de hand te doen.

Hogere winst in combinatie met aflossingen resulteerde volgens topman Jean-Marie Tritant in een sterkere balans.

Opleveringen in 2022 waren Les Ateliers Gaîté (Parijs), Rue de la Boucle in Westfield Forum des Halles (Parijs), uitbreiding van Westfield Topanga (Los Angeles) en de eerste fase van woningproject Coppermaker Square (Londen).