Oprichter Awakenings koopt Lloyd Hotel

Rocco Veenboer, de oprichter van de Awakenings dance festivals, heeft voor € 18 mln het Lloyd Hotel in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam gekocht van corporatie De Key.

Rocco Veenboer, de oprichter van de Awakenings dance festivals, heeft voor € 18 mln het Lloyd Hotel in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam gekocht van corporatie De Key.

Dat meldt Het Parool. De initiatiefnemers Otto Nan en Suzanne Oxenaar bijven de exploitatie va het culturele hotel in het voormalige landverhuizershotel van de rederij Koninklijke Hollandsche Lloyd.

Het 8300 m² grote hotel met 120 kamers is gevestigd in een rijksmonument uit 1921, dat ooit ook nog dienst deed als (jeugd)gevangenis. De verbouwing naar een ontwerp van MVRDV en met een budget van € 10,2 mln was in 2004 gereed.
Door de verscherpte regelgeving voor corporaties en de strategische koerswijziging van De Key - verhuur en bouw van woningen voor starters - besloot de woningstichting het hotel in 2014 al in de verkoop te doen. Aanvankelijk probeerde de corporatie het onderhands te verkopen aan een Israëlische vastgoedinvesteerder. De partijen sloten een voorlopige overeenkomst van € 14,5 mln kosten koper, maar de verkoop ging uiteindelijk niet door. Het hotel wordt is nu verkocht via een openbare aanbesteding aan Monumental Bricks.

De Key kocht het Lloyd Hotel in 2002 toen de huidige exploitanten een prijsvraag van de stad Amsterdam hadden gewonnen. Samen ontwikkelden zij het tot een ontmoetingsplek voor buurtbewoners, toeristen en kunstenaars.
Met de opbrengst van de verkoop investeert De Key nu onder andere in nieuwe woningen voor woonstarters binnen de ring, zoals de Zuidblokken, de Amstelcampus Leeuwenhoek en Startblok Riekerhaven.

Investeerder Rocco Veenboer, eigenaar van Monumental Bricks, heeft een persoonlijke band met het historische gebouw. 'Ik ken het Lloyd al sinds eind jaren zeventig; toen was mijn oom directeur van de jeugdgevangenis die daar tijdelijk gevestigd was. De sfeer was uiteraard heel anders dan nu, maar destijds al was het een prachtig pand op een bijzondere locatie in de stad.'

Verkoper De Key werd bij deze (tender)transactie geadviseerd door Colliers International Hotels en de koper Monumental Bricks door Cushman & Wakefield.