Solide halfjaarcijfers voor Heijmans, maar vastgoed levert omzet in

Een stijgende omzet en een grotere orderportefeuille van de bouwer uit Rosmalen konden niet verhullen dat de vastgoedomzet fors terugliep.

‘Bij Vastgoed zagen we zoals verwacht een terugval in omzet en marge die in lijn lag met de marktontwikkeling,’ aldus topman Ton Hillen bij het bekendmaken van de cijfers. Toch ziet hij lichtpuntjes. ‘Het aantal van 876 verkochte woningen in het eerste halfjaar stemt mij tevreden. Dit betekent weliswaar een terugval van 15% t.o.v. de vergelijkbare periode vorig jaar, maar ten opzichte van de tweede helft van vorig jaar is sprake van een stijging.’ De onderliggende indicatoren voor de woningmarkt blijven volgens Hillen ondanks de huidige tegenwind op middellange termijn goed. 

Overname

Heijmans heeft onlangs bovendien Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling overgenomen. Het versterkt Heijmans' marktpositie in bouw- en vastgoedontwikkeling  Nederland en verdubbelt volgens Heijmans de ‘werkvoorraad in vastgoedontwikkeling van circa 15.000 naar 29.000 nieuwbouwwoningen. Ondanks uitdagende marktomstandigheden in de woningmarkt verschaft dit Heijmans een uitstekende uitgangspositie om te accelereren zodra de woningmarkt weer aantrekt.’

De omzet bij Vastgoed liep terug van € 294 mln in de eerste helft van 2022 tot € 200 mln dit jaar. Consumenten hebben minder vertrouwen in de markt en de stijgende hypotheekrente tast de leencapaciteit aan.

Op niveau

Grondgebonden woningen tot € 550.000 bleef volgens Heijmans een marktsegment waar verkopen redelijk op niveau bleven. Heijmans beschikt over projecten in dat marktsegment en slaagde erin om een redelijke hoeveelheid woningen te verkopen, onder andere in Lent bij Nijmegen, in Pijnacker en in Zutphen.

Bij woningbouwcorporaties namen de investeringen in de huurmarkt weer toe, met name in transformatiewijken zoals de Afrikaanderbuurt in Rotterdam waar gemeente en Heijmans samenwerken om via gebiedsontwikkeling gerichte kwaliteitsimpulsen te realiseren.

Start bouw bij 50% voorverkoop

In de regel start Heijmans pas met bouwen nadat 70% van de woningen in een project zijn verkocht. Incidenteel kan worden afgeweken van deze vuistregel, indien het risicoprofiel van het project aanvaardbaar wordt geacht, zoals is gebeurd in Zutphen. Bij laatstgenoemd project werd besloten tot start bouw bij 50% voorverkoop. Inmiddels is ruim 60% van dit project verkocht. Het project wordt naar verwachting in 2025 opgeleverd.