High-potentials 2017: Wouter Valkenier, Studio Valkenier

Wouter Valkenier (1977) richtte tijdens zijn studie al Studio Valkenier op en ontwierp voor zijn eerste opdrachtgever Douwe Egberts een mobiele koffiebar. Valkenier schiep Hannekes Boom (2011), een restaurant aan het Oosterdok. Verder maakte hij plannen voor het stationsgebied van Sloterdijk en herschiep hij in 2014 de oude stadsdrukkerij in de voormalige Stadstimmertuin tot vergader- en ontmoetingscentrum van de gemeente Amsterdam. Verder staan de restaurants de Ceuvel en Bret in Sloterdijk in zijn portfolio.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 28 februari 2017

Als u niet in het vastgoed was beland, dan...?
Dan zou ik wellicht surfinstructeur op Vlieland of nog liever Ubatuba in Brazilië zijn.

Welke competentie waardeert u het meest van uzelf?
Het zien van kansen in locaties waar iedereen heel snel voor wegrent. Zoals bij de verontreinigde oude scheepswerf Ceuvel Volharding of het verlaten anonieme busstation bij station Sloterdijk.

Meest gebruikte app?
Marktplaats, we hanteren bij onze projecten het uitgangspunt dat we zoveel mogelijk gebruik maken van upcycle materialen. Denk aan grote meerpaalbalken die uit de haven van Amsterdam komen. Een snelle manier om aan deze producten te komen is de marktplaats app.

Bijzondere vastgoedinnovatie?
De overgang van de fossiele naar de circulaire economie. Hierbij gaat het niet om de holle term duurzaamheid, maar om onafhankelijk te worden. Anti-fragility op het gebied van financiën, energie en opdrachten is ons streven.

Welke gebeurtenis werpt dit jaar zijn schaduw vooruit in uw werk?
We zijn door naar de tweede ronde voor de eerste woontoren van 70 meter bij Sloterdijk. We gaan uit van winst, maar mocht dit niet lukken, dan zal dit een schaduw kunnen werpen (net als de toren zelf overigens).

Wat neemt u van uw vakantie mee terug naar uw werk?
We gaan veel weg met onze oldtimer-camper met zonnepaneel en dit is ook een soort mobile office. Vorige zomer hebben we vanuit deze camper een tender voor een nieuw project van 7000 m² aan de Plantage Middenlaan tegenover Artis gereed gemaakt en gewonnen.

What keeps you ticking?
Het vooruitzicht van het openingsfeest van onze nieuwe studio in een paviljoen grenzend aan een kleine wijngaard naast Station Sloterdijk. Met brainstormruimte in een kas op het dak en open haard op de begane grond, geheel zelfvoorzienend, modulair en circulair.