Poptempel Tivoli krijgt nieuwe bestemming als boetiekhotel

Conscious Hotels, dat vier hotels in Amsterdam heeft, opent in het voorjaar van 2025 een nieuw hotel in de voormalige poptempel Tivoli aan de Oudegracht 245 in Utrecht.

De hotelketen gaat het iconische poppodium, dat al tien jaar leeg staat, renoveren en verduurzamen volgens zijn eigen ‘conscious’ concept. Eerdere plannen van de eigenaar van Tivoli, vastgoedontwikkelaar Stadswaarde, zoals een locatie van Utrecht City Hostels in het poppaleis van weleer, liepen op niets uit. De hotelgroep Conscious moet daar verandering in brengen.

Conscious Hotel Utrecht krijgt 46 kamers, een centrale lobby en een interieur dat is samengesteld uit gerecycled en geüpcycled meubilair. Verder worden er zonnepanelen geplaatst en werkt het hotel mee aan het planten van een nieuw bos via Hotels for Trees.

Alle aanpassingen worden nauwkeurig overwogen om de historische elementen van het gebouw te behouden, zoals de monumentale schouwen in een aantal van de kamers en het glas-in-lood in de lobby. Ook de oorspronkelijke ramen blijven zitten, maar worden vanwege de isolatiewaarde voorzien van achterzetramen. 

Klooster en poptempel

In het gebouw dat we nu als Tivoli kennen, werd tussen 1248 en 1267 een klooster gesticht, dat later dienstdeed als een weeshuis. Na jarenlange leegstand werd het in de jaren zeventig af en aan gekraakt, totdat in 1981 het eerste concert werd gehouden in wat later uitgroeide tot één van de bekendste poppodia van Nederland.

Ambitie: 2500 kamers

De hotelgroep ziet het uitstapje van Amsterdam naar Utrecht als een nieuwe schrede op weg naar zijn ambitie om tegen 2030 2.500 hotelkamers in Europa aan te bieden. Er vallen momenteel vier hotels in de hoofdstad onder de groep: Conscious Hotel Museum Square, Conscious Hotel Vondelpark, Conscious Hotel Amsterdam City (The Tire Station) en Conscious Hotel Westerpark.

Het Nederlandse investeringsfonds NIPA Capital nam in juni 2022 een belang van 75% in Conscious Hotels.

Laatste nieuws

Evenementen