Het lijkt alsof er provinciaal wat te kiezen is, bijvoorbeeld tussen meer woningen of het behoud van koeien. Het beeld wordt echter vertroebeld door koeientroetelaars die sympathie veinzen voor woningzoekers en stenenliefhebbers die ruimte reserveren die er niet is voor onze nationale koeientrots.
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 24 februari 2023
Politieke partijen zijn meesters in het verhullen van pijnlijke keuzes. Een keuze voor woningbouw in landbouwgebieden zou wel moeten, want het gaat slechter dan ooit met het woningtekort: het aantal vergunningen neemt drastisch af, terwijl tegelijkertijd de vraag stijgt door migratie.
Met het voorstel voor de ‘Wet inzake regie versterking volkshuisvesting’ bewandelt minister Hugo de Jonge de enige mogelijke weg om de bouwproductie aan te jagen. Nu is hij een minister zonder departement in een voor de volkshuisvesting verweesd Den Haag. Zijn voorgangster Ollongren, met wonen in haar pakket, was in geen velden of wegen te bekennen. Maar terwijl De Jonge met het wetsvoorstel de regie wil pakken, wil coalitiegenoot VVD de regie indammen.
Voor echte regie heeft De Jonge echter ook de andere spelers nodig: corporaties, ontwikkelaars en beleggers. De corporaties kunnen pas vanaf dit jaar hun ontwikkelafdelingen herstellen, omdat zij hun fiscale molensteen pas dit jaar hebben kunnen afschudden. Nu missen zij echter de slagkracht door de gestegen rente. Beleggers keren zich juist massaal van de woningmarkt af door een explosie van fiscale druk. Columnist Jeppe de Boer schrijft in deze editie hoe elf ambtenaren hiervoor verantwoordelijk zijn.
De Jonge kampt op deze manier met tegenwind bij zowel lagere overheden, coalitiepartij VVD en collega’s van Financiën. Ook omstanders staan klaar met ondermijning. Zo grossiert Rijksbouwmeester Francesco Veenstra in politiek onhandige adviezen: ‘Ik denk niet dat de minister zich moet vastleggen op concrete doelstellingen over het aantal woningen.’ Of neem de Autoriteit Consument en Markt. Die richt zijn pijlen op ontwikkelaars die nog wel woningen kunnen realiseren, de laatste strohalm van De Jonge. De Autoriteit heeft een onderzoek gelast naar de zogenoemde marktmacht van deze ontwikkelaars. En hoe gebrekkig dat onderzoek ook is, de ACM treft al wel maatregelen.
Door Wabe van Enk, hoofdredacteur van PropertyNL