Sustay ontwikkelt multifunctioneel bioscoopcomplex De Geus in Leiden

Ontwikkelaar Sustay is de winnaar van een prijsvraag voor de ontwikkeling van het YNS-gebouw aan het Stationsplein 24 en Stationsweg 36 - 46 in Leiden.

Op de plek van het huidige YNS-pand start naar verwachting in het eerste kwartaal van 2019 de bouw van De Geus. Het programma van het 17.000 m² grote multifunctionele complex tegenover het Centraal Station bestaat uit 84 betaalbare huurwoningen, 800 m² 'convenience store' (Jumbo) en horeca, 8 bioscoopzalen met ook congresfunctie en onder het gebouw 120 parkeerplaatsen.

De ontwikkelende partij bestaat naast Sustay uit Bioscopen Leiden, OZ Architecten, Jumbo, een particuliere belegger en ABT adviseurs. Fakton begeleidde de prijsvraag in een zogenaamd ‘verkoop in dialoog’-proces.

Afgelopen jaar hebben gemeente, Ymere en NS Stations gezamenlijk een prijsvraag georganiseerd om een ontwikkelaar te selecteren voor het YNS-pand op de hoek van het Stationsplein en de Stationsweg te Leiden. Ontwikkelaar Sustay is de (voorlopige) winnaar met een plan voor een nieuw en innovatief gebouw met de naam De Geus. Sustay koopt het YNS-pand op de locatie van de huidige eigenaren Ymere en NS-stations. 

Sustay uit Utrecht is opgericht door Menno Schapendonk en Frank Pieper. Ze werken met een team van nog vijf mensen aan voornamelijk huurwoningprojecten in Nederland. Sustay ontwikkelt voor verschillende corporaties en beleggers, waaronder ASR Vastgoed Vermogensbeheer en SPF. 

Wethouder Paul Laudy (bouw en openbare ruimte): “De Geus is goed voor Leiden. Met deze ontwikkeling krijgen we eindelijk de grote bioscoop waar Leiden al jaren op wacht en spelen we sterk in op de behoefte van comfortabel en betaalbaar wonen in het centrum van Leiden. De ontwikkeling is een mooie aanvulling op het Stationsgebied waar de komende jaren nog veel meer gaat gebeuren. De Geus geeft een fantastische eerste indruk en markeert de entree van Leiden.”

De plannen van Sustay worden nu verder uitgewerkt. Partijen gaan de ambities nu vastleggen in diverse overeenkomsten. Vervolgens zal een bestemmingsplanprocedure moeten worden doorlopen. Naar verwachting start de bouw van De Geus in het eerste kwartaal van 2019.

Het Stationsgebied in Leiden is een drukbezocht gebied dat dagelijks meer dan 70.000 bezoekers heeft. De huidige inrichting sluit niet aan op de kansen die dit belangrijke knooppunt van Leiden biedt. Om deze reden voert de gemeente Leiden regie op de herontwikkeling van het Stationsgebied. Herontwikkeling van het gebied zorgt voor de verbinding tussen de relatief kleine schaal van de historische binnenstad en de grotere schaal van de nieuwe ontwikkelingen rondom het station.

Andere bedrijven die projecten in het Stationsgebied ontwikkelen zijn ondermeer Van Wijnen, Hurks en Synchroon. 

Laatste nieuws

Evenementen