Onderzoek woningmarkt 2015: Synchroon weer volop actief

Met projecten als Stationsgebied Leiden en Cadenza in Zoetermeer en het concept XS Deluxe voert ontwikkelaar Synchroon de productie weer op. In Leiden komen een Intercity hotel en 94 appartementen.

Met projecten als Stationsgebied Leiden en Cadenza in Zoetermeer en het concept XS Deluxe voert ontwikkelaar Synchroon de productie weer op. In Leiden komen een Intercity hotel en 94 appartementen.

Door Ronald de Blauw
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 7, 17 juli 2015


Van de 1059 woningen die bouwconcern TBI vorig jaar wist te verkopen, zijn er 449 op het conto van Synchroon te schrijven. Daarvan zijn er 241 aan particulieren verkocht, de overige 208 woningen betreffen twee belegger/corporatie-transacties. De ontwikkelaar heeft op dit moment 650 woningen in aanbouw.
Synchroon, in 2008 ontstaan uit een fusie van Hopman Interheem en Johan Matser, maakt deel uit van de groep van ondernemingen die in 2014 gezamenlijk een omzet boekten van € 1,7 mrd. Ook ERA Contour (dat zijn kantoor in Zoetermeer deelt met Synchroon), Groothuis Wonen en Koopmans Bouwgroep ontwikkelen woningen.

800 woningen per jaar
Synchroon is gespecialiseerd in multifunctionele gebiedsontwikkelingen en projecten, zoals Havenfront in Harderwijk (780 woningen en 23.000 m² leisure) en Cadenza in Zoetermeer. Het jongste project maakt deel uit van het Stationsgebied Leiden. De ontwikkelaar realiseert hier twee woontorens met 94 koop- en huurappartementen, een hotel, 1000 m² horeca en een parkeergarage. Tijdens de Provada zetten adjunct-directeur Tobias Verhoeven namens Synchroon en wethouder Paul Laudy namens de gemeente Leiden hun handtekeningen onder de grondreserveringsovereenkomst.
Verhoeven verwacht dit jaar 800 woningen te verkopen, waarvan 180 in de vrije huursector, en ook nog eens 15.000 m² commercieel vastgoed. ‘We hebben tijdens de crisisjaren vooral op de portefeuille gepast en zijn teruggegaan van meer dan 100 medewerkers in de hoogtijdagen naar 27 op het dieptepunt van de markt. Maar we zijn nu weer actief aan het acquireren, behalve in Leiden ook in de andere grote steden in de Randstad en Brabant. Ook groeien we weer in personeelsomvang: we zijn nu weer met 40 mensen.’

Grondportefeuille op orde
Voor veel bouwers en ontwikkelaars bleek de grondportefeuille een loden last toen veel projecten door de recessie werden uitgesteld of afgeblazen en woningverkoop moeizaam verliep. Synchroon heeft volgens Verhoeven zijn grondposities al jaren geleden op orde gebracht. ‘In 2009 heeft de directie meteen ingegrepen. Toen is fors afschreven op de grondposities en is de organisatie aangepast aan de nieuwe realiteit. We hebben de focus nu verlegd naar de voorkant van het proces (conceptontwikkeling, marketing en verkoop) en werken plannen in samenwerking met partners uit. Voorheen waren we actief in heel Nederland, nu richten we de aandacht op de Randstad, de grote steden in Brabant en de regio Arnhem–Nijmegen.’ Synchroon heeft ook nieuwe woonproducten voor verschillende doelgroepen ontwikkeld, zoals het XS Deluxe, microappartementen met tal van gedeelde voorzieningen voor de nieuwe stedeling. Bij de lancering van het concept, zonder concrete locatie, meldden zich meteen 1500 belangstellenden.
Compacte en betaalbare huurappartementen realiseert Synchroon ook in het Stationsgebied Leiden; in de Oosttoren komen er 72, met huren van € 700–800 per maand. De Westtoren bestaat uit 22 koopwoningen en in de 12 meter hoge sokkel die de twee verbindt komt een InterCity-hotel met 132 kamers (een keten van de Duitse Steigenberger groep), horeca en de parkeergarage. De woontorens liggen een stuk terug, zodat ze minder massief ogen.

45.000 passanten
Projectontwikkelaar Coen van Oudheusden legt uit dat Synchroon op zoek is gegaan naar functies die voor levendigheid kunnen zorgen. Juist de mix van hotel, horeca en woningen heeft veel toegevoegde waarde voor de stad. ‘We geloven echt in deze plek, waar dankzij het station dagelijks 45.000 mensen passeren. Dat is twee keer zo veel als op het drukste moment in de Haarlemmerstraat, de hoofdwinkelstraat van Leiden. Huurders en beleggers tonen dan ook veel interesse; we zijn al in gesprek met verschillende potentiële horeca-exploitanten. De volgende stap is om beleggers vast te leggen voor het project, dat een totale investering vergt van € 43 mln.’
Het ontwerp is van de hand van NL Architects en de bouw zal worden uitgevoerd door JP van Eesteren, ook een TBI-onderneming. De bouw start volgens planning in 2017. Een ander groot project in Stationsgebied Leiden is het Rijnsburgerblok, ontworpen door Neutelings Riedijk. Van Wijnen en Syntrus Achmea realiseren hier in de eerste fase twee torens met 173 huurappartementen, 1800 m² retail en 4000 m² kantoor. In de tweede fase is 16.000 m² kantoor gepland.