High end modekoopjesparadijs op terrein voormalige suikerfabriek

MAB en Neinver streven de concurrentie voorbij met Halfweg. Bleizo is afgeblazen en Velsen verkeert in de embryonale fase Door Gabriëlle Klaver PropertyNL Magazine nr. 1, 25 januari 2013

MAB en Neinver streven de concurrentie voorbij met Halfweg. Bleizo is afgeblazen en Velsen verkeert in de embryonale fase

Door Gabriëlle Klaver
PropertyNL Magazine nr. 1, 25 januari 2013


Hoewel er nog de nodige bezwaren worden verwacht, denken MAB en Neinver begin 2014 te kunnen beginnen aan de bouw van de factory outlet in Sugar City in Halfweg. Hiertoe is een overeenkomst gesloten met de huidige eigenaar van het gebied Cobraspen.
Het nieuwe bestemmingsplan, dat inmiddels tot en met de Raad van State is dichtgetimmerd, staat toe dat er 29.000 m² retail in de gebiedsontwikkeling Sugar City kan komen. Zoals nu afgesproken zal dat 25.000 m² factory outlet worden en 4000 m² supermarkt. De bestemmingsplanprocedure is door Cobraspen zelf ter hand genomen. MAB en Cobraspen zijn al 2,5 jaar met elkaar in gesprek over dit project.
Om de bouw mogelijk te maken moet de omgevingsvergunningsprocedure nog doorlopen worden. Topman Jan Eijkemans van MAB: ‘We verwachten dat we hier nog de nodige bezwaren op zullen komen, maar ook verwachten we dat we uiteindelijk groen licht zullen krijgen. Anders waren we niet in dit project gestapt.’ Vooral beleggers en winkeliers in de omgeving zullen minder enthousiast zijn over deze toevoeging van 3% meer winkelmeters in de regio.
Met de toevoeging van The Style Outlets, zoals het outletcenter zal gaan heten, denkt Eijkemans dat de markt in Nederland wat betreft outletcentra verzadigd is. In de directe omgeving van Halfweg lijken concurrerende ontwikkelingen in elk geval op achterstand te zijn gezet. Eerder werd het initiatief van Stable en Forum Invest bij Zoetermeer al door de provincie Zuid-Holland afgeblazen. Ontwikkelfonds, de ontwikkelaar van het initiatief van een outletcenter in Velsen ziet echter nog alle kansen voor realisatie, zo laat hij weten in de plaatselijke pers. Plan is het outletcenter te ontwikkelen als onderdeel van Fun Village, een grootschalig familie leisurepark in Spaarnwoude. De gemeente Velsen heeft nog geen besluit genomen over het initiatief, een ambtelijk advies hierover moet over enkele maanden verschijnen. De winkelmeters zijn nog niet vastgelegd in een bestemmingsplan, structuurvisie of ander beleidsdocument.
Wel houdt de gemeente Velsen een consultatieronde in de regio. Daarop heeft in elk geval het recreatieschap Spaarnwoude negatief gereageerd: Een winkelvoorziening past niet in de doelstelling van het recreatieschap. In het recreatieschap worden de provincie Noord- Holland en omringende gemeenten als Amsterdam, Haarlemmerliede en Velsen zelf vertegenwoordigd.

Derde outletexploitant
De outletontwikkeling in Halfweg vergt een investering van in totaal € 120 mln. Het project wordt gedaan door de joint venture van MAB en Neinver, waarbij MAB de ontwikkeling trekt en het Spaanse Neinver verantwoordelijk wordt voor de verhuur en het management. MAB/Neinver wil de derde exploitant van factory outletcenters in Europa worden, na McArthur Glen en Value Retail. Projecten in Duitsland en Frankrijk moeten dat bewerkstelligen, en nu dus ook in Halfweg. Neinver heeft enkele retailfondsen, kans is dat The Style Outlets daarin wordt opgenomen.
Eijkemans: ‘In vergelijking met het factory outletcenter in Lelystad zullen in Halfweg meer high end huurders komen.’ Doel is in de eerste fase 18.000 m² te realiseren en in de tweede fase 6000 m². In totaal zullen er 1700 parkeerplaatsen komen. Ontsluiting per openbaar vervoer is geregeld met een station op loopafstand.
The Style Outlets maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling Sugar City van de Haarlemse ontwikkelaar Cobraspen. Cobraspen is eigenaar van de grond, de grondoverdracht naar MAB vindt plaats als de vergunningen rond zijn. Cobraspen neemt geen risico in de ontwikkeling van de winkels. Het gebied, de voormalige suikerfabriek van CSM, is 11 ha groot. Hier mag maximaal 108.000 m² aan functies komen. De silo’s zijn omgebouwd naar 18.000 m² kantoorruimte, waarvan 60% verhuurd is. De fabriek van 25.000 m² is bestemd voor hotel en/of horeca. De outlet is het eerste deel dat Cobraspen aan derden zal uitgeven.