Woningprijzen in grote steden sprinten weg bij rest van het land

De woningprijzen in grote steden stijgen sneller dan in de rest van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Calcasa, dat een nieuwe index voor de grote steden introduceert: de Calcasa WOX Top 15 Steden Index.

De snelle groei wordt met name veroorzaakt door de steden binnen de Randstad. Amsterdam is nog steeds koploper, maar ook de Rotterdamse woningmarkt begint nu op gang te komen. Appartementen in Rotterdam stijgen momenteel het hardst van heel Nederland.

De Calcasa WOX Top 15 Steden Index geeft de gemiddelde woningwaarde weer voor de vijftien grootste steden van Nederland. Deze zijn geselecteerd op basis van het aantal koopwoningen. De index toont aan dat de waarde van alle koopwoningen in de top 15 het afgelopen jaar met 8,9% is gestegen naar € 262.000. De Top 15 Steden Index overstijgt daarmee de rest van Nederland.

Vooral de laatste drie jaar is de Calcasa WOX Top 15 Steden Index sneller gestegen dan de rest van Nederland. De index groeide in deze periode met 20,9% en de rest van Nederland met 13,2%. Eengezinswoningen namen met 17,7% in waarde toe, appartementen zelfs met 24,8%. Dit verschil is minder groot voor de rest van Nederland met een prijsverandering van 14,6% voor appartementen en 13,0% voor eengezinswoningen.

De woningprijzen in de Top 15 Steden zijn de afgelopen drie jaar niet overal even hard gestegen: binnen de Randstad stegen ze sneller dan het landelijk gemiddelde van 15,3%, daarbuiten lag de prijsontwikkeling echter meestal onder dit gemiddelde. De snelle groei wordt dan ook vooral veroorzaakt door de steden binnen de Randstad.

Binnen de Randstad is Amsterdam de koploper met een prijsstijging van 34,7% in drie jaar. Buiten de Randstad is dat Breda met een stijging van 17,3%. De stad Enschede laat zowel voor een- als meergezinswoningen de laagste prijsontwikkeling zien in drie jaar (respectievelijk 9,4% en 5,8%).

Het aantal te koop aangeboden woningen in Nederland nam de afgelopen drie jaar met 35% af. In de meeste grote steden daalde het aanbod echter nog sneller. Amsterdam spant de kroon met een afname van 62,8%. In Tilburg daalde het aanbod met 32,3% het minst.