'Zorg, ICT en dienstverlening van groeiende betekenis op Utrechtse kantorenmarkt'

In Utrecht is in de eerste helft van 2021 veel minder kantoorruimte opgenomen, dan een jaar eerder. De opname liep terug met 65 %, aldus onderzoekers van Savills.

Tijdens de pandemie was er minder vraag naar kantoorruimtes in Utrecht, met uitzondering van sommige bedrijfssectoren en bedrijven die kantoorruimtes wilden huren met kortlopende contracten, zo valt te lezen in ‘City Special Utrecht 2021’. “Tijdens de coronamaanden kwam de totale opname door een klein aantal partijen die relatief grote metrages opnamen. Bijvoorbeeld Zorg van de Zaak (3.240 m2), Rijksvastgoedbedrijf (5.400 m2) en Fujitsu Technology Solutions (3.605 m2). Bij sommige bedrijfssectoren, zoals de zorg, ICT en zakelijke dienstverlening, steeg de vraag naar kantoorruimte tijdens de pandemie, tegelijkertijd bleef vraag uit bij veel andere bedrijfssectoren waardoor de totale opname in de Utrechtse kantorenmarkt is gedaald”, zo verklaart Lotte de Jong, head of tenant representation bij Savills in Nederland.

De grote diversiteit aan kantoorgebruikers die Utrecht kenmerkt, aldus Savills, bleef tijdens de pandemie (20Q2-21Q2) intact. Maar de verhoudingen tussen de verschillende bedrijfssectoren wel flink veranderd. Ondernemingen in de zorg, ICT, groot- en detailhandel, overheid en zakelijke dienstverlening waren de dominantste sectoren tijdens de pandemie. Ondernemingen in deze sectoren hebben minder problemen ervaren van de gevolgen van corona. Deze sectoren waren verantwoordelijk voor 69% van de opname tijdens de pandemie, dit percentage lag pre-Covid op 30%.

img
Redacteur
Profiel