‘Overwinning BBB zorgt voor groter woningtekort en rem op logistieke nieuwbouw’

De reuzeoverwinning van BBB bij de verkiezingen voor provinciale staten zal leiden tot een verder oplopend woningtekort, zo vreest vastgoedadviseur CBRE. Ook komen er minder mogelijkheden voor nieuwe logistieke centra.

 

 

CBRE gaat ervan uit dat door de overwinning van BBB de invoering en uitvoering van de toekomstige stikstofwet direct onder druk komt te staan. De voorgenomen reductie van de stikstofdepositie in natuurgebieden zal op zijn minst vertraging oplopen. Dat leidt vervolgens tot een verdere daling van vergunningsverstrekkingen voor de gebouwde omgeving. Primair zal de impact het grootst zijn bij infrastructurele investeringen, maar volgens de opstellers van de analyse over de impact van de verkiezingsuitslag moet ook bij de bouw van woningen en logistiek vastgoed rekening worden gehouden met een lastiger vergunningsklimaat in de nabije toekomst. Mogelijk daalt het aantal bouwvergunningen tot 50.000 per jaar. Hierdoor zal het woningtekort versneld oplopen.

De wet Betaalbare huur lijkt geen hinder te ondervinden van de verschuivingen in de Eerste Kamer. CBRE verwacht ook minder steun voor woningbouw in buitengebieden. “BBB spreekt zich op meerdere fronten uit tegen de uitbreiding van de plancapaciteit en richt zich net als GroenLinks en PvdA juist op de bestaande bebouwing en de potentie van transformatie en herbestemming. Hiermee lijkt de essentiële verruiming van de plancapaciteit in het buitengebied om op middellange termijn het woningtekort te slechten weer verder weg”, aldus de vastgoedadviseur.

Verder waarschuwt CBRE voor extra provinciale restricties op de uitbreiding van logistieke centra. Ondanks de grote behoefte aan grootschalige nieuwbouwontwikkelingen, zal daar meer en meer een rem op worden gezet. De vastgoedadviseur wijst naar recent beleid in de provincie Noord-Brabant. “Als meerdere provincies een dergelijke lijn kiezen, dan kan dit leiden tot een halvering van de uitbreidingsmogelijkheden. Dit maakt dat de logistieke sector in de komende jaren in sterke mate te maken gaat krijgen met krapte. Krapte die net als afgelopen jaar enerzijds zal leiden tot een sterke huurprijsstijging en anderzijds een verslechtering van het handelsklimaat.”

img
Redacteur
Profiel