Opnamevolume logistiek vastgoed nog nooit zo hoog

In de eerste drie kwartalen van 2021 is er al meer logistiek vastgoed verhuurd en in gebruikgenomen als in heel 2020 bij elkaar.

Dit blijkt uit het rapport Spotlight: Logistiek in Nederland 2021 van Savills. Het totale opnamevolume lag in de eerste drie kwartalen van 2021 al hoger dan in heel 2020 (+1.4%). Ten opzichte van dezelfde drie kwartalen vorig jaar is dat +30%.

Drijvers zijn een zich herstellende export in het tweede kwartaal van 2021 met +32,6% ten opzichte van hetzelfde kwartaal het jaar ervoor, en de verkoop van online retail steeg explosief in 2021. Voor de pandemie stegen de inkomsten uit internetverkopen door verschillende partijen met 15%-25% per jaar. Dit is tijdens de pandemie meer dan verdubbeld, tot ongeveer 45%-70%. 

Niek Poppelaars, Co-Head Logistics & Industrial bij Savills in Nederland: “Nog nooit was de opname van logistiek vastgoed zo hoog in de eerste drie kwartalen als in 2021. De mondiale handel die na een dip door COVID-19 flink aan het herstellen is, zorgt grotendeels voor deze trend. De verwachting is dat de vraag naar logistiek vastgoed vanuit dit segment de komende tijd blijft groeien. Daarnaast zorgen Brexit en e-commerce voor een blijvende groei in de vraag naar logistiek vastgoed.”

Het eerste kwartaal van 2021 behaalde een recordvolume met meer dan één miljoen m² aan opgenomen logistiek vastgoed. Ook in het tweede en derde kwartaal van 2021 werd er een aanzienlijke hoeveelheid logistiek vastgoed opgenomen.

Voorbeelden van grote transacties in 2021 tot dusver waren die van webwarenhuis VidaXL van 140.000 m², medisch distributeur Alloga in Veghel van 66.000 m² en Picnic in Ridderkerk van 42.000 m².

In het Savills-rapport zijn de opnames van verschillende sectoren van een periode van vijf kwartalen vóór de coronacrisis vergeleken met de vijf kwartalen tijdens deze crisis. De opname van e-commerce gerelateerde logistiek is gestegen met ongeveer 33%, van 300.000 m² naar 400.000 m². Verder is er een opvallende stijging te zien bij de opslag gerelateerde logistiek en bij de post en koeriers. Het aandeel van laatstgenoemde blijft weliswaar relatief laag, maar is absoluut verdrievoudigd tijdens de coronacrisis. Dit is in lijn met een eerdergenoemde trend, namelijk de explosieve stijging van het aantal online bestellingen.

Douglas van Oers, Co-Head of Logistics & Industrial bij Savills in Nederland, zegt: “Door de aanhoudende groei van de sector blijft de interesse van investeerders in logistiek vastgoed toenemen. Naast een recordopname is logistiek in de eerste drie kwartalen van 2021 ook de grootste investeringscategorie van Nederland en het zou me niet verbazen als dat aan het eind van het jaar nog zo is."