‘Mega-DC’s passen niet in Utrecht’

Ja, er zal wat van de huur af moeten. Maar vastgoedadviseurs in de regio Utrecht zijn niet onverdeeld negatief over het retailsegment in Midden-Nederland, blijkt uit de PropertyNL Vastgoedmonitor.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4, 22 april 2022

De vastgoedadviseurs in het zakelijke segment die meededen aan het onderzoek, hebben gemeten naar de totale metrage van de transacties een zo goed als stabiel jaar achter de rug. Waren ze in 2020 nog goed voor 973 transacties van in totaal 503.938 m², afgelopen jaar waren dat er 956 en stokte het metrage op 503.326 m².

Bedrijfs- en distributieruimte 

Net als in onder meer Gelderland en Noord-Brabant zit bedrijfs- en distributieruimte in de lift, met vorig jaar 22% meer transacties ten opzichte van 2020. ‘Vanwege het verder oprukkende online winkelen, dat nog zeker zal verdubbelen de komende jaren’, zo verwacht een van de deelnemers aan het onderzoek. Vooral grote bedrijfshallen en logistiek zijn gewenst door de markt, maar dan vooral op hub-niveau. ‘Mega-DC’s passen niet in Utrecht’, merkt een van de adviseurs op.

Veranderde vraag naar kantoor

Er werden vorig jaar fors minder vierkante meters kantoor verhandeld in Midden-Nederland (182.389 m² in 2021 versus 256.387 m² in 2020). Dat viel ook af te lezen uit een lager aantal transacties (411 in 2021 versus 497 in 2020).

Veel bedrijven zijn volgens de adviseurs nog zoekende naar hun ruimtebehoefte na corona, vanwege een andere wijze van kantoorgebruik en het structureel (gedeeltelijk) thuiswerken. Toch is er met name in de stad Utrecht nog wel krapte ‘omdat er met name veel vraag is naar nieuwe kantoren en transformatie van de oudere gebouwen, die niet meer aan label C of beter kunnen voldoen’.

Lees ook: Koopstromenonderzoek: liever een plantje dan een jurkje

Huurprijzen in A1- en A2-winkelgebieden

In de regio Utrecht was 2021 met name voor grote winkelpanden een goed jaar. Er waren 20% meer transacties in retail dan in 2020 en het totaal verhandelde metrage aan winkelruimte steeg met 65% naar 72.259 m². De adviseurs verwachten dat het aantal winkels wel zal teruglopen, maar dat het centrum zijn aantrekkingskracht zal houden in combinatie met online kopen. De makelaars constateren dat de leegstand ondanks corona niet heel erg opgelopen is. Een daling van de huurprijzen wordt voorzien in de A1- en A2-gebieden. ‘De perifere gebieden hebben in de crisis van 2008 al veel ingeleverd.’