‘Meer transactiedynamiek door groeiende vraag naar kwalitatief hoogwaardige kantoren’

De opname van nieuwe kantoorruimte komt gemeten over de eerste drie kwartalen van 2024 uit op 560.000 m², zo blijkt uit berekeningen van Cushman & Wakefield. Daarmee ligt de geregistreerde transactiedynamiek van huur- en kooptransacties een vijfde hoger dan aan het einde van dezelfde periode vorig jaar.

Zestig procent van de in 2024 verhuurde vierkante meters kantoorruimte bevindt in de vijf grootste steden, waarvan Amsterdam traditiegetrouw het grootste aandeel voor haar rekening neemt (21%). Met een opname 115.000 m² ligt de transactiedynamiek in de hoofdstad wel lager dan vorig jaar. Toen was in de zoektocht naar hoogwaardige kantoorruimte sprake van een opvallend lange verhuisketen van reeds in Amsterdam gevestigde bedrijven.

Ontmoeten en beleven

Volgens Cushman & Wakefield is dit jaar dezelfde trend waarneembaar in andere steden. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft in lijn met haar duurzaamheidsambities kantoorgebouwen aan de Prinses Beatrixlaan 23 en de Lange Houtstraat 8 in Den Haag (totaal 75.000 m2) aangekocht. Duurzaamheid en compatibiliteit met hybride werken waren voor de Volksbank in Utrecht aanleiding om vanaf 2026 het dan volledig gerenoveerde Hojel City Center II (20.000 m2) te huren. In ’s-Hertogenbosch wisselt dezelfde bank haar huidige snelweglocatie in voor een duurzaam kantoor bij het treinstation (4.000 m²). In Rotterdam zal Unilever vanaf volgend jaar haar huidige hoofdkantoor aan het Weena verlaten voor 7.000 m² kantoorruimte in Air Offices in het centrum van Rotterdam. Aan het Singel in Amsterdam is Bloomhouse (5.000 m2) gehuurd. Beide kantoren bevinden zich in binnenstedelijk gebied en passen bij de behoefte van werknemers aan hybride werken, ontmoeten en beleven.

“Met een opname die 20% hoger ligt dan dezelfde periode vorig jaar is het sentiment op de kantorenmarkt verbeterd”, aldus de onderzoekers. “Kantoorgebruikers die verhuizen, maken vrijwel zonder uitzondering een kwaliteitsslag en geven in deze context de voorkeur aan duurzame kantoorgebouwen die gelegen zijn op locaties die uitstekend bereikbaar zijn en waar alle mogelijke faciliteiten binnen handbereik zijn. Kantoorgebruikers zetten daarmee in op een maximale ondersteuning van het hybride werkconcept.”

Zij wijzen erop dat niet per se minder kantoormeters worden gehuurd. Het gaat om een andere manier van ruimtegebruik. Personeel heeft behoefte aan een bruisende woon- en werkomgeving. Dit wijst volgens de vastgoedadviseur op een verschuiving in de vraag naar specifieke soorten kantoren: ‘hoogwaardige, duurzame gebouwen op toplocaties in de centra van grote steden’.

Stijgend huurprijsniveau

De huidige zoekvraag vertaalt zich naar een stabiele aanbod- en leegstandsontwikkeling bij een stijgend huurprijsniveau. Dit wijst volgens Cushman & Wakefield op polarisatie in de kantorenmarkt, veroorzaakt door de schaarste aan gewilde, hoogwaardige kantoren. Kantoorgebruikers hanteren bij nieuwe huisvesting veelal dezelfde zoekvraag, wat een selectieve opwaartse vraagdruk veroorzaakt in het topsegment van de markt. Als de zoekvraag onsuccesvol blijft, wordt in de regel niet uitgeweken naar second best, maar wordt het huurcontract kortstondig verlengd totdat er geschikte kantoorruimte beschikbaar komt die wel aan alle eisen voldoet.

img
Redacteur
Profiel

Laatste nieuws

Evenementen