(Binnen)stedelijk verdichten kan zonder groen op te offeren

Liever binnenstedelijk verdichten of toch buiten de stad bouwen? Dat dilemma is nog lang niet opgelost, maar onderzoek van Janneke van Oorschot van de Universiteit Leiden werpt een nieuw licht op de discussie.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 11, 22 november 2024

Ze laat zien dat binnenstedelijk verdichten mogelijk is zonder groen te verliezen en dat zelfs meer groen realiseren tot de mogelijkheden behoort.

Meer bouwen in stedelijk gebied zorgt voor zuinig gebruik van bouwmaterialen, omdat de woningen in stedelijke gebieden gemiddeld kleiner zijn dan daarbuiten. En door de kortere afstanden in het stedelijk gebied is hergebruik en recycling van bouwmaterialen gemakkelijker en daarmee ook (financieel) aantrekkelijker.

Ook is binnenstedelijk verdichten volgens de onderzoekers energiezuiniger: een hoge bevolkingsdichtheid correleert volgens de onderzoekers met een lager energieverbruik per hoofd van de bevolking. De aanleg van groene infrastructuur in deze gebieden realiseert een grotere meekoppelwinst bij het tegengaan van hittestress of beperken van overstromingsrisico’s dan in gebieden buiten de stad. Daar tegenover staan de praktische belemmeringen in stedelijk gebied om groen aan te kunnen leggen, zoals ruimtegebrek boven en onder de grond.

De simulaties van de onderzoekers laten zien dat het ook in de stad mogelijk is om juist meer groen te creëren dan voorheen. ‘Er kan tot 3% meer groengebied bijkomen als er wordt gekozen voor de groene strategie binnen steden. Dat betekent minder hittestress, minder overstromingsrisico’s en meer ruimte voor recreatie.’

Het volledige artikel van Janneke van Oorschot is te vinden op www.gebiedsontwikkeling.nu