Shoppen, eten en daarna sporten in de winkelstraat

Sportscholen mogen zich in de strijd tegen de corona- en beeldschermkilo's nog altijd verheugen op een groeiende belangstelling. Dat ketens daarbij nu eerder landen in de winkelstraat, vindt Stec Groep een goede zaak. 

Stec Groep refereert daarbij aan een onderzoek van dataspecialist Bold Data dat aan de hand van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster in beeld bracht dat sportscholen in toenemende mate winkelstraten veroveren. 

Dit jaar kwamen er tot nu toe 177 nieuwe inschrijvingen bij in het register van de Kamer van Koophandel, een stijging van 4,5%.  Het gaat daarbij vaak om kleinere sportscholen – fitnessboetieks – in winkelgebieden. 

Nederland telt 4.112 sportscholen. Waar je sportscholen eerst voornamelijk op bedrijventerreinen vond, winnen ze nu terrein in het hart van steden. Sinds 2021 nam het aantal sportscholen in winkelgebieden toe met maar liefst 361% (van 105 naar 484 vestigingen). Het aantal fitnesscentra op bedrijventerreinen groeit nog wel, maar de groei is een stuk minder fors: van 827 naar 1032 locaties. Een stijging van 25% in drie jaar.

Stec Groep ziet dit als positieve ontwikkeling vanwege 'de goede mengbaarheid met andere functies, verlichting van de ruimtedruk op bedrijventerreinen en de verlevendiging van winkelgebieden die nu vaak onder druk staan.'