ECB verlaagt rentetarieven opnieuw

De Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank heeft vandaag besloten de drie basisrentetarieven van de ECB met 25 basispunten (0,25 procentpunt) te verlagen. 

Na een eerdere renteverlagingen in juni en september is de depositorente na verlaging van vandaag daarmee vooralsnog op 3,25% uitgekomen. In een toelichting stelt ECB president Christine Lagarde: 'We hebben dit gedaan omdat uit de binnenkomende gegevens blijkt dat we goed op weg zijn om onze inflatiedoelstelling te bereiken.'

De inflatievooruitzichten worden ook beïnvloed door recente neerwaartse verrassingen bij de indicatoren van de economische bedrijvigheid. De financieringsvoorwaarden blijven ondertussen restrictief.

Snel stijgende lonen

Naar verwachting neemt de inflatie de komende maanden toe, alvorens in de loop van volgend jaar naar de doelstelling te dalen. De binnenlandse inflatie blijft hoog doordat de lonen nog steeds snel stijgen. Tegelijkertijd blijft de arbeidskostendruk geleidelijk afnemen en temperen de winsten deels het effect van deze druk op de inflatie.

De Raad van Bestuur van de ECB is vastbesloten ervoor te zorgen dat de inflatie tijdig terugkeert naar zijn doelstelling van 2% op middellange termijn. De Raad zal de beleidsrentes zo lang als nodig restrictief genoeg houden om dit doel te bereiken.  

Laatste nieuws

Evenementen