Rotterdamse Raad stemt in met Codrico

Op drie raadsleden na heeft de voltallige Rotterdamse gemeenteraad ingestemd met het herziene bestemmingsplan voor Codrico op Katendrecht. In het aangepaste plan is meer ruimte voor andere functies maar extra sociale huurwoningen lijken financieel niet haalbaar. 

Ontwikkelaar RED Company is, namens de eigenaar en erfpachter, voornemens om de locatie rondom Rijnhaven Zuidzijde 15 te Rotterdam, ook wel bekend als het Codrico terrein, te herontwikkelen als gemengd stedelijk gebied en de fabriek te verplaatsen naar de Spaanse Polder. Een deel van complex, de siloloods in het bijzonder, heeft de status van Rijksmonument en zal worden gehandhaafd. Onderdeel van het nieuwe Codrico wordt een woontoren van 220 meter hoog. 

Plangebied Rijnhaven

Het plangebied is gelegen in de wijk Katendrecht. Aan de noordzijde grenst het plangebied aan de Rijnhaven. Aan de oostzijde worden de Bayhouse en BUND gebouwd en ontwikkeld, beide woongebouwen met een commerciële plint. Aan de zuidzijde zijn ter hoogte van de Brede Hilledijk bedrijfslocaties en aan de Veerlaan woningen gesitueerd.

Aan de westzijde grenst de het plangebied aan de Fenix I. Ook maakt de openbare ruimte tussen de Fenixloods en de Codrico fabriek onderdeel uit van het plangebied.

De SP wil een Rotterdam voor de werkende klasse, dus geen Dubai aan de Maas 

In het gebied zijn 1.550 nieuwe woningen ingetekend, waarvan 65% koop en 35% huur. Vanuit zowel stedelijk beleid (ten tijde van de WBI-aanvraag was dat beleid 50% betaalbaar) als de locatie is er een inzet op het realiseren van minimaal 50% van het woonprogramma in het betaalbare segment, waarbij er circa 150 sociale woningen gerealiseerd worden. Dat het aandeel sociale huur zich beperkt tot 10% was voor de Rotterdamse SP-fractie reden om gisteren alsnog tegen het bestemmingsplan te stappen.

'De SP wil een Rotterdam voor de werkende klasse', aldus Emin Basoglu. 'Dus geen Dubai aan de Maas waar de mensen die de stad bouwen buiten de stad moeten wonen. In het Codrico terrein komt er amper 10% sociaal. Rotterdammers kunnen geen betaalbare woning in Rotterdam meer vinden. De wooncrisis is veroorzaakt door verkeerde politieke keuzes. Codrico op Zuid is het zoveelste project met te weinig sociale huurwoningen.'

Onrendabele top

In een brief aan de raad laat woonwethouder Chantal Zeegers op vragen van de ChristenUnie-fractie hieromtrent weten dat de bouwclaims voor het aandeel sociaal gelden voor de hele gebiedsontwikkeling Rijnhaven. Daarin is een sociaal programma van mininimaal 20% opgenomen.' Een hoger aandeel sociaal specifiek in Codrico leidt, afhankelijk van het programma van eisen van de betrokken corporatie, tot extra onrendabele top voor de corporatie. Op vragen van de de SP rekende Zeegers voor dat een extra sociale huurwonining een tekort van tusen de € 90.000 en € 100.000 per woning ten opzichte van een eenvoudig koopappartement oplevert. Ten opzichte van een middenhuurwoning ontstaat er een tekort op een sociale huurwoning van tussen de € 50.000 en € 60.000 per woning.

Meer ruimte andere functies

Ten opzichte van de Nota van Uitgangspunten (2021) is er in bestemmingplan meer  ruimte voor kantoren (ca. 10.000 m2 meer), hotel (ca. 2.000 m2 meer), en maatschappelijk/cultuur (ca. 7.000 m² meer). Deze aanpassing van het programma draagt bij aan de gewenste mix die hoort bij een goed functionerend stedelijk gebied. 

Het programma is als volgt opgebouwd (maximaal):
- 1.550 woningen
- 11.000 m2 kantoor
- 7.500 m2 bedrijf
- 2.250 m2 horeca
- 7.250 m2 hotel (82 kamers)
- 1.250 m2 maatschappelijk
- 2.250 m2 cultuur/ontspanning
- 1000 m2 detailhandel