Schatkist lijdt zwaar onder arrest Hoge Raad over Duitse vastgoedfondsen

De Nederlandse schatkist ontvangt € 1 mrd minder winstbelasting door het arrest van de Hoge Raad afgelopen zomer over Duitse vastgoedfondsen. Dat meldt het FD op basis van de dinsdag gepubliceerde Miljoenennota. Deze tegenvaller gaat niet gepaard met extra bezuinigingen. Wel gaat de staatschuld omhoog.

In het arrest draaide het om de vraag of Commerz Real over de periode 1997 tot 2009 terecht door de Belastingdienst is aangeslagen voor winstbelasting. Het fonds beargumenteerde dat het niet belastingplichtig was in Nederland, omdat rechtstreeks, zonder tussenkomst van een Nederlandse dochtervennootschap, in Nederlandse kantoren en hotels is geïnvesteerd. De Hoge Raad ging daar in mee. Daardoor kan de Duitse belegger genieten van belastingvrije huurinkomsten. Ook eventuele waardestijgingen kunnen niet in Nederland worden belast.

Dat de schade voor het Rijk zo groot is, heeft te maken met de enorme omvang van de beleggingen. Amsterdam is populair onder Duitse kantoorbeleggers. Een gebied als Amsterdam Zuidas, ’s lands meest prestigieuze kantoorlocatie, kent overwegend Duitse eigenaren. Voor al die beleggers geldt dat van afdracht van winstbelasting geen sprake kan zijn.

img
Redacteur
Profiel