Kabinet laat Hugo-wet ongemoeid bij aanpak woningnood

Het kabinet gaat de komende jaren inzetten om sneller, slimmer en met minder regels bouwen om de woningnood op te lossen. De veel bediscussieerde Wet betaalbare huur blijft ongemoeid, dit tot teleurstelling van brancheorganisatie Vastgoed Belang. 

Het kabinet wil de komende jaren structureel 100.000 woningen per jaar bouwen, waaronder voldoende betaalbare en passende huizen. Hiervoor is de komende jaren € 5 miljard beschikbaar. Daarbovenop komt € 2,5 miljard om alle nieuwe woningen goed bereikbaar te maken. Dit staat te lezen in het regeerprogramma van het ministerie van Volkhuisvesrting en Ruimtelijke Ordening (VRO). 

Mona Keijzer (BBB), minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening: 'De woningnood blijft onverminderd hoog. Hierdoor kunnen veel mensen niet verder met hun leven. Zo stellen jonge mensen het starten van een gezin uit omdat ze geen huis kunnen vinden. Elke woning is er één. We moeten echt gaan bouwen voor al die mensen die op een huis wachten, zodat Nederlanders weer zicht hebben op de toekomst.'

Realisatiestimulans gemeenten

Om de woningbouw te stimuleren stelt het kabinet de komende vijf jaar € 5 miljard beschikbaar. Hiermee wordt onder meer de bouw van meer betaalbare woningen voor lage en middeninkomens ondersteund. Zo ontvangen gemeenten een realisatiestimulans: een vast bedrag voor elke betaalbare woning die ze realiseren. Dit vervangt deels verschillende, specifieke uitkeringen. Hierdoor wordt voortaan niet meer het plan maar de prestatie – het daadwerkelijk opleveren van nieuwe woningen – beloond. Verder wordt de overdrachtsbelasting voor beleggers per 1 januari 2026 verlaagd naar 8%. Dit maakt het aantrekkelijker om te investeren in huurwoningen.

Huurtoeslag omhoog

Om aan te sluiten bij de woonwensen van verschillende mensen, gaat het kabinet voldoende betaalbare en passende woningen bouwen. Zo moet twee derde van de te bouwen huur- en koopwoningen te betalen zijn voor huishoudens met een laag inkomen of middeninkomen. De maandelijkse huurtoeslag gaat omhoog, de fiscale positie van de eigen woning verandert niet niet en ook mensen met een kleine beurs gan via subsidies profiteren. van duurzaamheids- en energiemaatregelen, zoals het isoleren van hun huis.

Erfdelen en hospita's

Daarnaast moeten er onder meer 290.000 nieuwe woningen voor ouderen komen. Ook ziet het kabinet heil in transformatie van kantoren naar woningen, erfdelen en de herintroductie van de hospita. Indien nodig moet hiervoor regelgeving worden versoepeld. 

Ook buiten de stad

Het Rijk maakt duidelijke en afdwingbare afspraken met overheden, corporaties en marktpartijen over de woningen die we moeten bouwen. Hierbij worden voldoende locaties in heel Nederland aangewezen. In de Randstad en de regio. Zowel binnen als buiten de stad. En via grootschalige woningbouw, maar ook door een straatje erbij aan de rand van een gemeente. Deze afspraken komen onder andere in de regionale woondeals en wijken in feite wijk dit beleid niet af van de koers die al was ingezet door Keijzers voorganger Hugo de Jonge.

Contraproductief beleid

Dat geldt ook voor diens Wet betaalhare huur die vooralsnog ongemoeid wordt gelaten. Tot onvrede van onder meer Vastgoed Belang, de vereniging van pariculiere beleggers in vastgoed. Het regeerakkoord zet volgens de belangenorganisatie terecht in op het stimuleren van de middenhuur, maar de combinatie van de huidige belastingdruk samen met beperkingen op huurprijzen maakt het volgens Vastgoed Belang voor particuliere beleggers steeds moeilijker hierin te investeren. 

'Het kabinet wil stappen zetten, maar door vast te houden aan contraproductief beleid en ongunstige fiscale regels die door eerdere kabinetten zijn ingevoerd, worden juist de beleggers ontmoedigd die een cruciale rol spelen in het beschikbaar houden van bestaande woningen', zegt Kavish Partiman, directeur Public Affairs van Vastgoed Belang.

Gemiste kansen

De overheid mist vlgens hem kansen kansen door de overdrachtsbelasting voor vastgoed zonder woonfunctie niet te verlagen. Dit belemmert particuliere beleggers bij het transformeren van bijvoorbeeld kantoorpanden naar woningen. 'Deze maatregel had een krachtig signaal kunnen zijn dat de overheid particuliere beleggers wil ondersteunen bij het efficiënter benutten van bestaande panden', alus Partiman.

Om de woningmarkt gezond te houden, is het volgens hem noodzakelijk dat het kabinet de regeldruk voor particuliere vastgoedbeleggers verlaagt. 'In plaats van extra lasten en belemmeringen, moeten beleggers gestimuleerd worden om te blijven investeren in de bestaande huurvoorraad.'