Mes snijdt aan twee kanten bij sloop-nieuwbouw Haarlemse portiekflats

Woningcorporatie Elan vervangt aan de Louis Pasteurstraat in Haarlem niet alleen 84 verouderde portiekwoningen voor meer dan dubbel zoveel levensloopbestendige woningen. De corporatie landt uiteindelijk ook zelf in het innovatieve en duurzame bouwproject. 

Eind 2024 start HBB Groep met de realisatie van de nieuwbouw van de sociale huurwoningen en het nieuwe onderkomen van Elan in de Louis Pasteurstraat in Haarlem. Donderdag 12 september werd hiervoor de realisatieovereenkomst ondertekend door Marieke Heilbron, directeur-bestuurder van Elan Wonen, en Nick Jaring, directeur bedrijfsvoering van HBB Groep. 

Van G-label naar A+++ 

Het project omvat de vervanging van drie portiekflats met 84 huurwoningen met een G-label door 179 levensloopbestendige woningen met een A++ label. De nieuwe woningen bestaan voornamelijk uit 2- en 3-kamerappartementen en worden opnieuw verdeeld over drie woonblokken. De plint van de gebouwen wordt traditioneel gebouwd, terwijl de verdiepingen in houtbouw worden uitgevoerd.

Eerste houtbouwproject

Heilbron: 'Wij zijn ontzettend blij om samen met HBB Groep dit innovatieve en duurzame bouwproject te realiseren. Het is ons eerste houtbouwproject, een belangrijke mijlpaal in onze duurzaamheidsstrategie. Daarnaast realiseren we niet alleen een groter en gevarieerder woningaanbod op deze plek, maar gaan we ook ons nieuwe kantoor en woonwinkel hier vestigen. We willen namelijk dicht bij onze huurders zijn, fysiek zichtbaar én een duidelijk aanspreekpunt zijn in de wijk'

De huidige woningen worden binnenkort gesloopt. In december 2024 beginnen de werkzaamheden op de bouwlocatie en tegelijkertijd worden de houten prefab units op een andere locatie geproduceerd. DE voorziene oplevering van de nieuwbouw is in de tweede helft van 2026.