Parijs/Ile-de-France is de meest kansrijke plek voor investeerders in logistieke hallen, op de voet gevolgd door Rotterdam. Dat blijkt uit onderzoek van vermogensbeheerder LaSalle.
LaSalle presenteerde haar onderzoek tijdens State of Logistics, het jaarlijkse event van zusterblad PropertyEU, dit jaar in het Crown Plaza Hotel op de Amsterdamse Zuidas
Met het Paths of Distribution-onderzoek heeft LaSalle in aan de hand van vraag wat eindgebruikers nodig hebben om efficiënt te zijn in beeld gebracht waar de logistieke huurgroei zit in de EU en het Verenigd Koninkrijk. Daartoe verdeelde de vermogensbeheerder de kaart in 158.455 hexagonen en beoordeelde elk van deze zeshoeken aan de hand van onder meer de industriële productie, de consumentenbestedingen, de infrakwaliteit en het aanbod aan gekwalificeerd personeel.
Het levert een heatmap op met dieprode vlekken voor landen en regio’s waar je als logistieke ontwikkelaar of investeerder wel moet investeren en waar juist niet (groen). Het levert deels voorspeelbare en deels verrassende uitkomsten op. Geen verrassing: als land scoort Nederland het best, met Rotterdam als topscorer, gevolgd door Duitsland met Frankfurt als beste logistieke hub en het Verenigd Koninkrijk met Groot Londen.
Op stedelijk niveau is het geen havenstad of andere usual suspect die de logistieke markten aanvoert maar Parijs / Ile-de-France, op de voet gevolgd door Rotterdam en Frankfurt. Ook opvallend: in de top 20 staan 5 Duitse steden; Amsterdam staat op 11 en Breda/Tilburg op 15. ‘Het gaat stuk voor stuk om locaties met een sterke consumentenmarkt waar de meeste prime logistieke infrastructuur wordt gegenereerd', aldus Petra Blazkova namens LaSalle.
Op een vraag vanuit de zaal gaf Blazkova ook toe dat er ook lokale markten waren die tegen de verwachting in slechter scoorden. Havenstad Barcelona haalde maar net de top 20. Hamburg komt er helemaal niet in naar voren. ‘Venlo viel in Nederland wat tegen. Maar dat is inmiddels zo’n gevestigde locatie dat het nauwelijks meer kan groeien als je kijkt naar de combinatie van bezettingsgraad en bevolking. Om te kunnen groeien heb je een efficiënt netwerk nodig.’