Internationale investeerders noodzakelijk voor woningbouwdoelen

Internationale investeerders zijn de afgelopen jaren van vitaal belang geweest voor de Nederlandse residentiële investeringsmarkt, maar het huidige fiscale regime in Nederland jaagt ze weg, stelt Capital Value op basis van recent onderzoek.

Het aandeel van internationale investeringsbedrijven bedroeg vier jaar geleden nog 34% van totale transactievolume op de Nederlandse woningmarkt. Door marktontwikkelingen is dit aandeel echter aanzienlijk gedaald, het bedraagt momenteel slechts 6%. ‘Dit is een belangrijke tegenslag, vooral voor de markt voor nieuw gebouwde woningen, aangezien internationale investeerders bewezen hebben grotere investeringen in dit segment van de markt te kunnen doen dan hun Nederlandse tegenhangers’, schrijft Capital Value.

Internationaal kapitaal is zeer noodzakelijk, zo geeft de specialist in residentieel en zorgvastgoed aan, vooral voor het realiseren van grotere nieuwbouwprojecten. In de afgelopen 10 jaar zijn internationale investeerders gegroeid in hun capaciteit en bereidheid om te investeren in nieuw gebouwde Nederlandse woningen. Hun aandeel in de totale investeringen in nieuw gebouwde huurwoningen is gemiddeld 24% over de afgelopen 6 jaar en vertoonde een duidelijke opwaartse trend tot de uitbraak van de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende renteverhogingen.

Gemiddeld investeerden internationale investeerders bijna € 900 mln per jaar in nieuw gebouwde huurwoningen. Onderzoek van Capital Value toont aan dat 85% van de internationale investeerders geïnteresseerd is in ontwikkelingsmogelijkheden of turn-key activa, of beide (enquête 2023).

Meer kapitaal nodig

Naast de broodnodige investeringen in nieuw gebouwde woningen, brengen internationale investeerders volgens Capital Value ook een specifieke interesse in grotere projecten met zich mee. Waar Nederlandse pensioenfondsen, de meest uitgesproken groep Nederlandse investeerders in deze activaklasse, doorgaans voorkeur hebben voor transacties van gemiddeld € 20,7 mln, geven internationale investeerders de voorkeur aan groottes van gemiddeld € 40,4 mln.

De gemiddelde transactiegrootte van internationale investeerders varieert, met een piek van gemiddeld € 64 mln, maar investeringen van Nederlandse investeerders hebben nooit meer dan gemiddeld € 34 mln bedragen. Hoewel van Nederlandse pensioenfondsen wordt verwacht dat ze in de komende periode grotere projecten zullen aankopen, is er naar inzicht van Capital Value meer kapitaal nodig om de ambities in Nederland te realiseren.

€ 50 mln of meer

Eerdere onderzoeken van Capital Value tonen aan dat 62% van de internationale investeerders geïnteresseerd is in groottes van € 50 mln of meer (enquête 2023). Alle internationale investeerders geven de voorkeur aan ofwel middenhuur of ongereguleerde huurwoningen, maar de interesse in gereguleerde huur (85%) en studentenhuisvesting (69%) is ook significant.

‘Internationale investeerders hebben waardevolle ervaring met woningproductie voor specifieke segmenten van de markt, zoals studentenhuisvesting of zorgwoningen in andere landen. Deze kennis is van groot belang voor de Nederlandse markt en de inspanningen om meer woningen in deze segmenten te realiseren’, aldus Capital Value.

Fiscale maatregelen herzien

Om investeringen in (nieuwe) huurwoningen in Nederland aantrekkelijker te maken, moeten de huidige of geplande fiscale maatregelen worden beoordeeld, zoals de herziening van de renteaftrekmaatregel en de hoge overdrachtsbelasting, stelt Capital Value. ‘De vergelijking met het fiscale regime in andere landen is relevant, aangezien internationale investeerders eenvoudig kunnen besluiten te investeren in een land met gunstigere voorwaarden. De toename van fiscale maatregelen heeft, samen met de stijging van de rentetarieven, bijgedragen aan de verslechtering van de status van de Nederlandse markt in hun ogen. Dit moet dringend worden herzien om de aantrekkelijkheid van de Nederlandse markt te vergroten.’

Thijs Konijnendijk, hoofd onderzoek Capital Value: “Lange tijd had Nederland een nummer 1-positie als investeringsland. Door de aankondiging van verschillende regelgeving in combinatie met de stijgende rente, begonnen internationale investeerders naar andere mogelijkheden te kijken. Nu andere omstandigheden, zoals de ontwikkeling van de rentetarieven, geleidelijk gunstiger worden, kan een herbeoordeling van fiscale maatregelen helpen bij het herstel van internationale investeringen in de Nederlandse woningmarkt.”