Edge en family offices nemen Cross Towers in bezit

Europese vastgoedontwikkelaar en -manager Edge heeft samen met twee Nederlandse family offices de acquisitie van Cross Towers aan de Amsterdamse Zuidas afgerond.

Dit 23 verdiepingen tellende kantoorgebouw bevindt zich aan Zuidas en is in gebruik bij EY. Met zijn 29.500 m² aan kantoorruimte dient het gebouw als het Nederlandse hoofdkantoor van het wereldwijd opererende consultancybureau EY. Het Financieele Dagblad meldt dat de kopers ongeveer €150 mln betaald. 

Het gaat om family office Timeless, opgericht door Multi Vastgoed-co founder Hans van Veggel en inmiddels geleid door zijn zonen Bas en Tim van Veggel. Edge is in meerderheid van oprichter Coen van Oostrom en in minderheid van de Australische belegger Macquarie.

Modernisering

Het iconische Cross Towers gebouw is in 2008 ontworpen door het gerenommeerde architectenbureau Foster + Partners. De huidige staat van het gebouw biedt Edge een uitstekende kans om haar expertise op het gebied van renovatie en verduurzaming toe te passen. Het energieverbruik van het gebouw voldoet namelijk niet aan de strengere duurzaamheidseisen van deze tijd, wat de urgentie voor modernisering benadrukt.

In overeenstemming met hun “brown-to-green” strategie zullen Edge en haar partners Cross Towers renoveren tot een duurzaam, energiezuinig kantoorgebouw. Deze renovatie zal niet alleen de impact op het milieu beperken, maar ook bijdragen aan een gezonde werkplek die aantrekkelijk is voor huurders en beleggers. Daarmee zal het gebouw inspelen op de groeiende vraag naar groene gebouwen in de markt.

Verduurzaming

Coen van Oostrom, oprichter & CEO van Edge: 'De aankoop van Cross Towers vormt een cruciaal keerpunt voor Edge. We gaan verder dan alleen het ontwikkelen van topklasse beleggingsobjecten en zullen ons voortaan ook actief inzetten om de bestaande voorraad te verbeteren. Deze transactie toont onze toewijding aan het transformeren van dit type gebouwen tot hoogwaardige, duurzame panden.'

De financiering voor de aankoop is verstrekt door Berlin Hyp, die juridisch werd bijgestaan door Van Doorne. Edge en haar partners werden zelf juridisch bijgestaan door Loyens & Loeff en door Houthoff. De verkoper werd commercieel geadviseerd door CBRE en juridisch bijgestaan door A&O Shearman. PwC gaf zowel de kopers als de verkopers financieel en fiscaal advies.