VEB wil opheldering over rol Frans van Toor bij NSI

Beleggersverenigingen Eumedion en VEB hebben aan vastgoedfonds NSI vragen gesteld over een nieuwe commissaris van de Singaporese grootaandeelhouder First Sponsor Group, meldt Het Financieele Dagblad.

First Sponsor Group (FSG) wordt door Frans van Toor gerepresenteerd. Van Toor was partner bij Cushman & Wakefield en is daarna directeur bij CBRE Investment Management geworden. FSG mag een bestuurder benoemen voor een zetel in de raad van commissarissen. FSG heeft ceo Neo Teck Pheng aangedragen als nieuw lid, met Frans van Toor als ‘waarnemer’ voor het geval Pheng niet aanwezig kan zijn. Van Toor heeft geen stemrecht, maar mag wel ‘participeren’ in de rvc-vergaderingen.

VEB en Eumedion spreken over ‘ongebruikelijke’ afspraken tussen NSI en deze grootaandeelhouder.

Invloed

Volgens Rients Abma van Eumedion kan Van Toor zo toch invloed uitoefenen op de besluitvorming in de rvc, ook al heeft hij geen formeel stemrecht. ‘Dat schuurt met het uitgangspunt dat voor de buitenwereld duidelijk moet zijn wie nou de toezichthouders zijn op het bestuur en dat die allemaal zijn benoemd door de aandeelhoudersvergadering.’ Tomic van de VEB noemt in het FD zo’n waarnemer een ‘ongebruikelijke clausule’. ‘Wat hier de intentie is, blijft vaag.’

VEB en Eumedion vallen ook over mogelijke stemafspraken die de kantorenbelegger heeft gemaakt met FSG. Dat gaat onder meer over goedkeuring van de jaarrekening en het beloningsbeleid voor 2024. ‘Het lijkt erop dat NSI en FSG een soort stemovereenkomst hebben gesloten’, zegt David Tomic, econoom bij VEB tegen het FD.

Ophef

De ophef is ontstaan nadat NSI melding heeft gemaakt van de relationship agreement met FSG. FSG heeft 14% van de aandelen NSI verkregen door overname van dit belang van de Luxemburgse investeringsmaatschappij Icamap. NSI zegt het initiatief te hebben genomen voor deze overeenkomst omdat het fonds zijn concurrentiepositie wil bewaken.

Onderdeel van de negenentwintig pagina’s tellende overeenkomst is dat het Singaporese bedrijf een belang van maximaal 25% mag opbouwen en overlegt met NSI als het dat belang verder wil vergroten. Ook zal FSG geen overnamebod indienen zonder aanbeveling van het NSI-bestuur

Tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering op 30 september stemmen de aandeelhouders over de benoeming van Pheng als rvc-lid.