Huizenkopers laten het voorbehoud van financiering steeds vaker vallen

Door de spanning op de woningmarkt laten kopers steeds vaker het voorbehoud financiering vallen en sluiten in plaats daarvan een verzekering af.  

Vorige maand kostten huizen 11% meer dan in juli vorig jaar, meldde het CBS. De schaarste maakt volgens NVM dat twee op de drie woningen boven de vraagprijs worden verkocht, hoewel veel makelaars ook bewust de vraagprijs laag lijken te houden om bieders te trekken, die elkaar vervolgens gek maken. Willen kopers niet mee doen aan deze race dan kunnen ze overwegen het voorbehoud van financiering te laten vallen.

Dat houdt het risico in van forse boete bij het alsnog afketsen van de financiering, maar verzekeraar Nationale Waarborg en BNP Paribas Cardif bieden daarvoor een verzekering.

Screening

De prijzen bedragen € 850, plus € 250 administratiekosten en afhankelijk van de woning € 175 tot € 275. Daarvoor krijgt de verzekerde na een screening van zijn financiële gegevens een bedrag te horen dat hij zorgeloos kan bieden op de woning zonder de voorwaarde te stellen dat hij de hypotheek nog moet regelen.

Eigenlijk doet de verzekeraar daarmee het werk van een bank, maar dan sneller. Dit kan door een desktoptaxatie van bedrijven zoals Calcasa. Daarmee komt de discussie over fysieke en desktoptaxaties weer terug op de agenda. Rabobank hanteerde eerder ook de goedkope desktop-taxatie, maar niet voor tophypotheken voor starters. Banken besloten onderling dat een hybride taxatie beter past. Door het inzetten van de digitale desktoptaxatie loopt de verzekeraar alleen risico als de fysieke makelaar van de bank een afwijkende mening. Lukt het niet een hypotheek af te sluiten, dan betaalt de verzekeraar tot 10% van de koopsom. De kans daarop lijkt beperkt omdat juist fysieke taxaties worden gebruikt om hogere tophypotheken op basis van de gestegen prijzen los te krijgen.

Honderden per maand

BNP Paribas Cardif verkoopt nu naar eigen zeggen enkele honderden van deze verzekeringen per maand. ‘Vier op de tien klanten lukt het ook daadwerkelijk een woning te kopen’, zegt hoofd sales en businessdevelopment Guido Wassink in Het Financieele Dagblad. Er zijn geen gegevens van hoe vaak huizenzoekers het financieringsvoorbehoud laten varen. Het FD citeert De Keizer Makelaarsgroep die voor de markt in Nieuwegein schat dat het bieden zonder voorbehoud van financiering bij een op de tien à vijftien deals voorkomt. Punt Makelaars schat dat in Utrecht stad de helft van de kopers het voorbehoud van financiering laat vallen.

Nic Vrieselaar, woningmarkteconoom bij de Rabobank noemt de woningmarkt verknipt als je een verzekering moet afsluiten om te kunnen bieden op een huis. Hij waarschuwt dat de verkoper in zo’n overspannen markt altijd wint : óf je bent sneller van je huis af, óf je krijgt 10% van de koopsom. Vinden we dat wel eerlijk?’ BNP Paribas Cardif wijst erop dat slechts een fractie van de aankopen gaat via een biedverzekering en het is in deze markt nu eenmaal zo dat mensen bieden zonder financieringsvoorbehoud. ‘Wij zeggen: als je dat toch doet, zorg dan dat het op een verantwoorde manier gebeurt.’