De provincie Utrecht investeert in twee innovatieve bedrijven die watermanagementsoftware aan mobiele nooddammen koppelen.
Het Utrechtse watermanagement- en IT-bedrijf Nelen & Schuurmans heeft software ontwikkeld die overstromingsgevaar en de beste maatregelen bij specifieke scenario’s in kaart brengt. Het systeem speelt onder meer in op regenval, een stijgende zeespiegel en dijkdoorbraken en waarschuwt de eigenaar via een sms’je als het water voor overlast zorgt. De techniek vereist slechts een laptop en een internetverbinding voor gebruik.
Het watermanagementbedrijf werkt voor acute maatregelen tegen overstromingen samen met Slamdam, een onderneming die mobiele waterkeringen van synthetisch rubber (EPDM) produceert. Met dat materiaal worden vijf meter lange zakken gemaakt, die tot een hoogte van een halve meter vol water kunnen worden gepompt.. Twee personen kunnen hiermee in één uur een nooddam van honderd meter lang bouwen. Met zandzakken kost een zelfde nooddam twintig personen zo’n twintig uur. De software helpt om te bepalen wat de beste plek is voor de nooddammen en ondersteunt bij het coördineren van de acties tegen wateroverlast.
Risicovolle gebieden
Wateroverlast komt steeds vaker voor in Nederland. De afgelopen weken stroomden straten in onder meer Groningen, Overijssel en Noord-Brabant onder door hevige regenval in korte tijd. Overheden, bankwezen en verzekeraars willen dan ook meer aandacht voor klimaatkwetsbaarheid. Zo dringen ABN Amro, ING en Rabobank aan op een verplicht klimaatlabel voor woningen. Overstromingsrisico moet volgens deskundigen meer aandacht krijgen bij bouw van woningen. Nog altijd worden woningen zonder meer in risicovolle gebieden, zoals vlak achter dijken bij rivieren, gebouwd.