‘Nederlandse vastgoedwereld kan uitkijken naar waardegroei’

De commerciële vastgoedsector kan na een periode van dalende vastgoedwaarden weer uitkijken naar een bescheiden waardegroei, meldt ABN Amro in de sectorprognose Vastgoed voor de jaren 2024 en 2025.

Volgens economen van ABN Amro werken de effecten van de sterke rentestijgingen in 2022 en 2023 nog door, naar verwachting resulteert dit in 2024 in een lichte daling (-1,5%). Ook in 2025 blijft de hogere rente de markt naar verwachting beïnvloeden. Toch wordt er, mede door krapte in de markt, voor de totale sector een waardegroei van 1% voorzien in 2025.

Kostbare herfinanciering

De monetaire verkrapping, in combinatie met de renteverhogingen door de ECB, heeft de afgelopen tijd zijn effect gehad: de inflatie is enigszins onder controle gebracht, wat een gunstiger vooruitzicht biedt voor de vastgoedmarkt. Maar voordat geprofiteerd kan worden van een lagere rente, waarschuwt ABN Amro voor een golf van kostbare herfinancieringen. Veel leningen die afgesloten zijn tegen lage rentes lopen af in 2024 en 2025, en moeten tegen hogere rentes worden geherfinancierd, terwijl de gedaalde vastgoedwaarden minder leenruimte bieden. Hierdoor zullen beleggers, aldus de prognose, in het uiterste geval vastgoed moeten verkopen.

Verder drukt de Wet betaalbare huur op het rendement van woningverhuurders. Vermoedelijk verschuiven richting 420.000 woningen van de vrije sector naar het gereguleerde segment. De huurmaximering zorgt ervoor dat uitponden bij veel van deze woningen financieel aantrekkelijker is, dan verder door te verhuren. Hierdoor krimpt de huursector. Vanwege de lage doorstroom, veroorzaakt door woningschaarste, verloopt dit proces echter langzaam. ABN Amro voorspelt per saldo een waardegroei van residentieel vastgoed van 2% in 2024 en 3% in 2025.

Hogere prijsdruk logistiek

Ook de schaarste binnen het logistieke en industriële vastgoed zorgt voor een hogere prijsdruk. Zowel voor grote logistieke gebouwen, als voor kleinere bedrijfsgebouwen op bedrijventerreinen is er gebrek aan beschikbare locaties en dit drijft de huurprijzen verder op. “De vooruitzichten in de industrie en handel zijn onzeker door onder andere zorgen over de Duitse economie en Amerikaanse verkiezingen. Desalniettemin biedt de grote krapte een stevige basis voor beleggers in logistiek en industrieel vastgoed,” zegt sectoreconoom Paul Bisschop. “Wij verwachten een totale waardegroei van logistiek en industrieel vastgoed van 3% in 2024, gevolgd door een groei van 2% in 2025.”

De kantorenmarkt kampt met een dalende vraag door de gestegen rente en de toenemende populariteit van thuiswerken. Hoewel de grootste afwaarderingen achter de rug zijn, verwacht ABN Amro dit jaar nog een daling van 7% en in 2025 van 2%. Binnen de retailmarkt is de markthuur voor het eerst sinds 2012 gestegen. Dit geeft aan dat de markt een nieuwe fase ingaat. Een jarenlange daling van het aanbod van winkelpanden heeft ervoor gezorgd dat het overschot uit de markt is gehaald. Deze omslag in markthuurontwikkeling biedt perspectief op een stabielere waardeontwikkeling. Voor 2024 wordt nog een gemiddelde een waardedaling van 1% verwacht voor retailvastgoed, gevolgd door een waardegroei van 2% in 2025.

img
Redacteur
Profiel