Amsterdam bovenaan Schroders’ European Sustainable Cities Index

Amsterdam staat op de ereste plaats in de Sustainable European Cities Index van Schroders, op de voet gevolgd door Londen en Parijs. De steden danken hun plek aan hun krachtige aanpak van de klimaatverandering.

De Schroders Sustainable Cities Index is gebaseerd op duurzaamheidsprofielen van Europese steden met meer dan een miljoen inwoners. Het belicht de steden die hun milieudoelstellingen halen in overeenstemming met de sustainable development goals van de Verenigde Naties.

De 59 steden in de index zijn gerangschikt op 13 milieubeleidslijnen. Deze omvatten onder meer doelstellingen voor het verbruik van hernieuwbare energie, schoner openbaar vervoer, openbare oplaadpunten voor elektrische voertuigen, kunststoffen voor eenmalig gebruik, luchtkwaliteit, klimaatplannen, doelstellingen voor koolstofneutraliteit en afvalbeleid.

Hugo Machin, portfolio manager en co-head of Global Cities, Schroders: ‘Zowel Amsterdam als Parijs scoorden goed op hun ambitieuze doelstellingen voor 2050 om 100% van de energie uit hernieuwbare bronnen te halen. In deze categorie bleef Londen enigszins achter met een doelstelling van 15% in 2030. Dit was lager dan de EU-richtlijn voor hernieuwbare energie, die streeft naar 27% van het eindverbruik van energie uit hernieuwbare energiebronnen in 2030. De Index rangschikt de Europese steden naar de levenskwaliteit die ze hun inwoners bieden, terwijl de impact op het milieu wordt geminimaliseerd. Dit is in overeenstemming met Sustainable Development Goal 11 van de Verenigde Naties. De index laat zien welke steden beleid voeren dat de transformatie naar een koolstofarme toekomst zal helpen. Het toont ook gebieden waar gekozen vertegenwoordigers tekortschieten in het minimaliseren van de milieu-impact.’

Amsterdam, Londen en Parijs kregen vergelijkbare scores in de beleidscategorieën die grotendeels werden ondersteund door de uitgebreide klimaatplannen van de steden. De topposities in de index worden gedomineerd door West- en Noord-Europese steden. Oost-Europese steden staan voornamelijk aan de onderkant van de Index, behalve Praag en Sofia.