Woonstad Rotterdam ontwikkelt betaalbare flex voor studenten in De Esch

Aan het Toepad in de Rotterdamse wijk De Esch komen in opdracht van corporatie Woonstad Rotterdam 380 betaalbare flexwoningen voor studenten. Woonstad werkt bij dit project samen met de bouwer Daiwa House Modular Europe, de gemeente Rotterdam, de Joodse gemeenschap en omwonende volkstuinders. 

Het Toepad ligt op een korte fietsafstand van 6 minuten van campus Woudenstein van de Erasmus Universiteit en Hogeschool Rotterdam Kralingse Zoom. Daardoor biedt het een handige plek voor (toekomstige) studenten. 

De 380 betaalbare flexwoningen moeten 30 jaar lang deels voorzien in het tekort aan studentenwoningen in de Maasstad dat momenteel ca. 8.000 units bedraagt. De locatie is in eigendom van de Joodse gemeenschap in Rotterdam dat op het terrein ook een begraafplaats heeft. Na 30 wordt het terrein weer overgedragen aan de Joodse gemeenschap. 

'Het woningtekort is enorm en deze woningen zijn broodnodig', aldus bestuursvoorzitter Miriam Hoekstra - van der Deen. 'We zijn daarom blij dat we samen met onze partners in De Esch, de volkstuinen en de Joodse begraafplaats deze flexwoningen kunnen bouwen. Ook de wijkraad en omwonenden denken constructief en met open vizier mee.' 

Woonstad Rotterdam ontwikkelt de woningen voor voor (toekomstige) studenten tussen de 18-30 jaar. Met een inschrijving aan een Rotterdamse mbo-, hbo- of universitaire opleiding. In het plan is ook ruimte voor internationale studenten en studerende statushouders. De studenten betalen een sociale huurprijs voor de studio, onder de 23 jaar ongeveer € 450 (prijspeil 2024), 23 jaar of ouder ongeveer €650 (prijspeil 2024). 

Lees ook: Delftse invasie: op zoek naar extra studentenhuisvesting

Er is nog geen definitief ontwerp. Wel is er een studie gemaakt van hoe het woongebouw eruit kan gaan zien. Het idee is dat het woongebouw verschillende hoogtes krijgt, die wisselen tussen de vier, vijf en zeven verdiepingen hoog. In het gebouw komen ook ruimtes waar de studenten kunnen studeren en elkaar kunnen ontmoeten. In het midden, tussen de gebouwen, komt er een binnentuin.

Elke woning heeft een eigen keuken, toilet en badkamer. De woningen zijn ongeveer 26 m2. Daarvan is er ongeveer 18 m2 ruimte om te wonen en slapen. In elke woning mag maximaal één bewoner wonen. Het zijn flexwoningen die in een fabriek in elkaar worden gezet. Daarna worden ze afgebouwd op de plek van bestemming. Het bouwen van flexwoningen gaat sneller dan het bouwen van ‘normale’ woningen. Ook zorgt het voor minder overlast. Flexwoningen kunnen later weer ergens anders worden geplaatst.