Gemeente Eindhoven koopt voor 50 mln aan vastgoed in transformatiegebied

De gemeente Eindhoven koopt 4 kantoorgebouwen en 6 winkelpanden in transformatiegebied Knoop XL. Op termijn moet dit gebied een woon-werkwijk worden. 

Het betreft kantoorgebouw Fellenoord 310-370 en drie kantoorgebouwen en zes winkelpanden aan Schimmelt 2-50 en Lardinoisstraat 1-15. De betrokken wethouders Rik Thijs en Stijn Steenbakkers maakten gisteren bekend deze panden voor de gezamenlijke som van iets meer dan € 50 mln te gaan kopen, wat het de grootste aankoop van bestaand vastgoed maakt die tot nu in de lichtstad is gedaan. 

Uit gegevens van het Kadaster blijkt dat het kantoorgebouw aan de Fellenoord nu nog in handen is van NSI. De drie panden aan de Schimelt staan plaatselijk bekend als Bloq Offices. Bloq III (Schimmelt 2-16) kreeg in 2020 nog een flinke opknapbeurt in opdracht van eigenaar Highbrook Investors. Huurder van dit pand is flexibele werkplekkenverhuurder Spaces. Ook de helft van de zes winkelpanden die de gemeente aankoopt aan de Lardinoisstraat is nu nog eigendom van Highbrook Investors. 

Eind vorig jaar maakte de gemeente de eerste aankoop in het stationsgebied bekend: Fellenoord 200-240, dat voor € 10.600.000. werd gekocht van Merin. 

Een aantal jaar geleden vestigde de gemeente al het voorkeursrecht op het gebied Fellenoord in KnoopXL.Door gebruik te maken van het voorkeursrecht wil de gemeente sneller en doelgerichter sturen op de gebiedsontwikkeling KnoopXL. Dit moet in  de toekomst een groene woonwijk met betaalbare woningen en 'inspirerende werkomgevingen' worden. 

Lees ook:
Nieuwe torens in Internationale Knoop XL Eindhoven
Eindhoven en VanWonen tekenen voor uitbreiding KnoopXL

Wanneer de raad dit najaar instemt, wordt de gemeente na aankoop de nieuwe verhuurder van het gebouwen die de komende jaren in de huidige vormen zullen worden geëxploiteerd.