EXPO REAL – Holland Metropole maakt zich sterk voor hout

Holland Metropole, een verband van vijf grote steden en een aantal ontwikkelaars en beleggers, zal zich op de Expo Real in München dit jaar richten op klimaatverandering en het gebruik van hout in de bouw.

Recente overstromingen in het stroomgebied van de Maas en Rijn in Duitsland, België en Nederland hebben de aandacht gevestigd op de problemen als gevolg van klimaatverandering.    

Amsterdam heeft nieuwe afwateringsnormen voor gebouwen geïntroduceerd, zoals gebruik voor daktuinen en wateropvang. Eindhoven brengt de rivier de Gender terug naar de oppervlakte om de afwatering te verbeteren. Rotterdam wil achttien vierkante kilometer stadsdaken gebruiken voor plantengroei, wateropslag en energie-opwekking.

Het gebruik van hout in de bouw is een trend aan het worden. Amsterdam wil dat een vijfde van alle woningbouw binnen afzienbare tijd in hout gebeurt. ‘De bewustwording is toegenomen dat houtbouw essenteel is om de klimaatdoelen van Parijs te halen en de huizenvoorraad te vergroten,’ zegt Bob van der Zande van Houtbouw MRA.

‘De vastbeslotenheid om hout te gebruiken is een uitdaging, zoals geschikte locaties vinden en hout onderdeel maken van aanbestedingen. Maar we gaan verder met het stimuleren en faciliteren van gebruik van hout, zodat het aantrekkelijker wordt,’ aldus Marieke van Doorninck, wethouder ruimtelijke ordening en duurzaamheid van Amsterdam.