Thema parkeergarages: Markt maakt zich op voor herstel

Leegstaande parkeergarages bezorgen beleggers en gemeenten hoofdbrekens. Overleven zij de tik van corona of schudt de crisis de starre markt op?

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 26 maart 2021

De parkeergarages van Amsterdam liggen er verlaten bij. De stad die twee jaar terug nog dacht over een toeristenstop, krijgt nauwelijks aanloop: vorig jaar 83% minder, dit jaar is de verwachting min 67%, en volledig herstel wordt niet meer verwacht.
De markt schudt op zijn grondvesten: alle aandacht gaat naar de problemen van hotels en horeca, maar bij parkeerexploitanten piept en kraakt het ook.

Diverse disciplines
De drie dominante spelers in Nederland kunnen echter wel een stootje hebben. Het gaat om drie Europese mammoeten, die beleggen, exploiteren en beheren van parkeergarages tot hun kernactiviteit hebben verheven: Q-Park, dat in handen is van durfinvesteerder KKR, Alcoa en Interparking. Met deze laatste partij een gesprek op pagina 46.
Ook is er een select aantal investeringsfondsen met als specialiteit parkeren. Holland Immo heeft een aantal parkeerfondsen opgezet, Orange IM exploiteert twee fondsen (zie ook pagina 44) en ook Primevest Capital Partners heeft enkele parkeerfondsen.
Daarnaast zijn er technologiebedrijven die met slimme app’s de markt voor parkeren proberen op te schudden, zoals Park-line, Parkmobile, ANWB, Yellowbrick, Waze en Google.
ParkBee neemt een aparte positie in tussen de drie machtsblokken van exploitanten, parkeerfondsen en tech-bedrijven. Een interview met ParkBee-cio Rutger Schuur (pagina 42) in deze editie geeft een beeld over de strijd om de parkeerplekken.

Torenhoge tarieven
Uit de gesprekken blijkt dat de gemiddelde kwaliteit van parkeergarages in Nederland op een hoger niveau ligt dan in de ons omringende landen. Wie de garage uitrijdt, is vaak minder tevreden: de tarieven in Amsterdam zijn de hoogste van heel Europa – hoger dan het gemiddelde in Londen, de stad met de hoogste huren voor ander commercieel vastgoed in Europa. Ook Utrecht spiegelt zich voor de prijs van kantoorruimte en appartementen echt niet met Parijs, maar met parkeertarieven wel. Is dit een eldorado voor beleggers, ontwikkelaars en exploitanten?
Veel gemeenten dachten van wel. Daarom houden ze hun parkeergarages angstvallig bij zich. Plaatsen zoals Eindhoven en Maastricht hebben het parkeren goeddeels uitbesteed, maar dat is in gemeentelijke kring controversieel. De keerzijde ontdekken gemeenten nu in de crisis. Gemeenten die afhankelijk zijn van parkeerinkomsten moeten bij corona dubbel op de blaren zitten. Dit kan op termijn leiden tot verkoop en terughuur. Daarbij gaat het de commerciële partijen om de topsteden van Nederland, waar op termijn weer schaarste ontstaat.

Haat–liefdeverhouding
Parkeren heeft een haat–liefdeverhouding met de politiek. Haat, omdat ingrepen in het parkeerbeleid desastreuze gevolgen kunnen hebben voor de rendementsverwachtingen. Liefde, omdat parkeerbeleid dat tot schaarste leidt juist positief uitpakt op de waarde van het parkeren. Ook haat bij gemeenten over de bedragen van wel € 800 per m² die beleggers met parkeren kunnen incasseren, meer dan voor kantoor- of woningmeters. Liefde, omdat parkeerexploitanten als geen ander gemeenten kunnen helpen de auto’s uit het zicht te halen. Oud-minister Nijpels heeft daar de naam ‘groen rechts’ voor bedacht. Het vastgoed wil best investeren in duurzame groene oplossingen, als het samen met de gemeente aan de juiste knoppen kan draaien.