Energieleverende woningen en commerciële ruimte gepland in Sluisbuurt in Amsterdam

Op het Amsterdamse Zeeburgereiland komen door het winnen van de tender Sluisbuurt kavel 5A1 119 woningen en 3400 m² commerciële ruimte.

Voor het ontwerp hebben de architectenbureaus Barcode Architects en Krft de handen ineengeslagen en in samenwerking met ABC Planontwikkeling, EarthY, DGMR en Buro Sant en Co de tender voor Sluisbuurt kavel 5A1 gewonnen.  

Patchwork wordt één van de eerste ontwikkelingen in de toekomstige duurzame wijk Sluisbuurt in Amsterdam. Het gebouw is de hoeksteen in het hart van de Sluisbuurt, op het scharnierpunt waar de hoofdassen van de buurt naar de stad en omgeving elkaar kruisen.

De lage en middelhoge volumes van Patchwork brengen menselijke schaal in het stadsbeeld van de Sluisbuurt, waarin hoge torens en grotere blokken dominant zullen zijn. De acht blokken kennen een rijkheid in circulair materiaalgebruik en een variatie in vorm en detaillering.

Het woningprogramma varieert per blok van compactere studio’s en startersappartementen tot aan stadswoningen, gezinsmaisonnettes en luxe penthouses.

Patchwork heeft een transparante, levendige plint die plek biedt aan de verschillende entrees en kleinschalige ondernemingen en functies, zoals een wielercafé, een buurtdeli, co-working spaces, een SuperSupermarkt, eetkraampjes, een bakker en een sportschool. Boven op de blokken vormt een aaneenschakeling van daktuinen naar ontwerp van Buro Sant en Co het groene ‘patchwork’ van het gebouw. De bovenverdiepingen van het hoogste blok bieden ruimte aan de Roof Room, waar in de toekomst verschillende commerciële functies kunnen worden voorzien.

Patchwork legt in programma én uitstraling de nadruk op healthy living en een negatieve CO2- footprint. De houten skeletstructuur is remontabel en zorgt voor een scheiding tussen drager en inbouw die aanpasbaarheid in de toekomst voorziet. Naast de toepassing van veel hout is in de gevelopbouw is gebruik gemaakt van biobased gevelbekleding en bakstenen geproduceerd uit reststromen. Het ontwerp beperkt de energievraag met slimme passieve maatregelen en een hoogwaardig geïsoleerde schil. Zonnepanelen op de daken, maar ook op hoogwaardige wijze geïntegreerd in de gevel, wekken een belangrijk deel van de energie op. Daarnaast is PATCHWORK partner van Warmteplan Sluisbuurt. Met een BENG 2-waardering van -0,32 is het gebouw energieleverend.

Hiermee levert Patchwork een belangrijke bijdrage aan de ambitie van de Gemeente Amsterdam om via houten woningbouw een serieuze CO2-reductie te bewerkstelligen.