VORM, Besix en Mn ontwikkelen Sluishuis IJburg

Vorm en Besix ontwikkelen bij Steigereiland op IJburg een gebouw met 380 appartementen waar onder door gevaren kan worden. Mn neemt 200 appartementen ervan in belegging.

De gemeente Amsterdam heeft de combinatie Vorm/Besix uitgeroepen tot winnaar van de ontwikkeling van het Sluishuis op IJburg, Steigereiland. Het Sluishuis is ontworpen de Deense architect Bjarke Ingels Group (BIG) en Barcode Architects uit Rotterdam.

Vermogensbeheerder MN investeert in het project namens het Pensioenfonds voor de Metaal & Techniek (PMT).

Het project Sluishuis kent een omvang van zo’n 46.000 m² en bestaat uit circa 380 energieneutrale appartementen, circa 4000 m² aan commerciële en/of gemeenschappelijke ruimten, zo’n 240 ondergrondse parkeerplaatsen en een waterprogramma met plek voor ongeveer 30 varende woonschepen. Gezien de ambitie voor het gebouw koos de gemeente Amsterdam voor een selectie op kwaliteit. In de voorselectie in april 2016 is het aantal inschrijvingen teruggebracht van negen naar vier partijen.

Het Sluishuis is de eerste integrale samenwerking tussen Vorm en Besix. 'Het Sluishuis past perfect in de strategie om verder te groeien in Nederland, en dan specifiek in Amsterdam en in de andere groot-Randstedelijke gebieden', zegt Besix-directeur Jeroen Philtjens. “Het is een integraal en ambitieus project, waarin onze internationale ontwikkel- en bouwervaring kan bijdragen aan het succes.'

Het Sluishuis wordt een karakteristiek duurzaam gebouw. Het gebouw is schuin ‘afgesneden’ in de richting van IJburg, zodat er een natuurlijke overgang ontstaat naar de kleinschaligere bebouwing in de omgeving. Op deze manier is de inval van zonlicht in het binnenhof geoptimaliseerd en zijn er prachtige terraswoningen ontstaan.

Er komen publieke faciliteiten bij de entree van het Sluishuis. Restaurant Mama Kelly, Museum Van Loon, Hemelswater, Vreeken Watersport, Nautiek Vaaropleidingen en De Bruine Vloot willen zich vestigen in of om het Sluishuis.

Het woonprogramma biedt interessante mengingen en combinatiemogelijkheden; voor gescheiden partners, maar ook voor driegeneratiegezinnen. Bijna 60% van de woningen is bestemd voor de verhuur. 'De aankoop van circa 200 middeldure huurappartementen versterkt onze beleggingsportefeuille zowel kwalitatief als kwantitatief', aldus George van Hooijdonk, hoofd onroerend goed Nederland van MN. 'De aankoop past binnen het investeringsprogramma van onze opdrachtgever PMT, dat nadrukkelijk inzet op het ontwikkelen van woningen in het middensegment met een betaalbare huur.'

Met het ontwerp is groots ingezet op sociale duurzaamheid, klimaatadaptatie en innovatief (her)gebruik van materialen zoals recyclebaar beton en hout. Er wordt gebruikgemaakt van duurzame energie en met deze energie wordt zo efficiënt mogelijk omgegaan. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van de kwaliteit en is niet ten koste gegaan van de architectuur. De appartementen worden energieneutraal uitgevoerd.