Unlockdown 13: Canadees icoon van Nederlandse ontwikkelaars

In de rubriek Unlockdown bericht de hoofdredacteur van PropertyNL, Wabe van Enk, over opmerkelijke tekenen van vastgoedherstel. Vandaag: Het nieuwe icoon van Canada heeft Nederlandse roots.

In de afgelopen week passeerde in de wereld van architectuur een bijzondere bouwaanvraag: voor een nieuwe ‘landmark’ in het hart van het Canadese Toronto. Het plan: op 1200 Bay Street een gebouw van 87 verdiepingen laten verrijzen. Het bijzondere van dit plan zijn de Nederlandse ontwikkelaars/beleggers: Kroonenberg Groep en ProWinko. Met 324 meter zal dit het hoogste appartementencomplex zijn van heel Canada (1063 feet), al waarschuwen architectenbladen dat er concurrerende gebouwen op de tekentafel liggen die nog hoger moeten worden. Zeker is wel dat de het nieuwe gebouw Toronto’s hoogste, de Sky Tower van Pinnacle International, zal verslaan.

Terwijl Kroonenberg Groep eerder van de ontwikkeling van Huys in New York een ‘Nederlands feestje’ maakte, is voor dit project een internationaal team geselecteerd. De Zwitserse architecten van Herzog & de Meuron, die eerder de Pritzer Prize wonnen, tekenen voor het ontwerp. Canadees architectenbureau Quadrangle zal hen bijstaan. De architectenbladen zijn lyrisch over het profiel van het gebouw, dat de skyline van Toronto opnieuw zal definiëren. Zij roemen ‘het ontwerp van de ranke toren, dat wordt getekend door het aanzicht met een 3:1 ratio voor de noord–zuid lengte, ten opzichte van de oost–west lengte’. Het gebouw wordt gekenmerkt door een stalen constructie, die door een glazen gevel wordt omringd.

Voor Canadese begrippen is ook de mix van functies innovatief. Met voorvechter Rem Koolhaas zijn we daar in Nederland mee opgevoed. Op 1200 Bay Street worden de eerste 15 verdiepingen ingevuld door kantoren en retail. Daarboven komen 332 appartementen, verspreid over 64 verdiepingen. De appartementen worden voorzien van verdiepingshoge glazen puien, met als innovatie dat de ramen open kunnen voor frisse lucht.

De bovenste drie verdiepingen zijn gereserveerd voor openbare voorzieningen, waaronder een restaurant en een observatorium dat moet wedijveren met de CN Tower.

In de Canadese media zegt Lesley Bamberger, eigenaar van Kroonenberg Groep: ‘Het wordt een iconisch gebouw. Ik denk dat we hiermee een nieuwe benchmark creëren op het gebied van design. Daarmee voegen we wat toe aan Toronto.’

Voor Kroonenberg Groep is het de eerste ontwikkeling in Canada. ProWinko, dat al sinds 2006 actief is in Toronto en daar ook een vestiging heeft, ontwikkelde er onder meer het Ace Hotel, dat dit jaar zal worden opgeleverd. Kroonenberg Groep en ProWinko zijn al sinds 2016 eigenaar van het bestaande retail- en kantoorgebouw aan 1200 Bay Street. Het is dus geen sprong in het duister.