Bijna een kwart (23%) van de inwoners van Zeeland, Noord-Brabant en Limburg verwacht binnen tien jaar een volgende nationale watersnoodramp. Dit blijkt uit onderzoek van verzekeraar Nationale-Nederlanden. Woningeigenaren zijn er slecht op voorbereid.
Aanleiding voor het onderzoek is het feit dat het dit jaar 70 jaar geleden is dat de Watersnoodramp plaatsvond.
Op kleinere schaal hadden de inwoners van met name Limburg in 2021 nog te maken met extreme wateroverlast. Voor de verre toekomst zijn de inwoners van de Zuiderlijke provincies dan ook niet positief. 50% denkt dat binnen 100 jaar een deel van Nederland onder water staat.
Ook hiervoor geldt het adagium dat de dokter zijn eigen slechtste patiënt is. Hoewel ruim 11% van de inwoners wel eens te maken heeft gehad met water in huis als gevolg van een hoog waterpeil, heeft bijna 65% geen maatregelen genomen om hun huizen daartegen te beschermen.
Lees ook: Stijging van zeespiegel is factor om nu al rekening mee te houden
Overstromingsrisico's voor niet-primaire waterkeringen zijn verzekerbaar bij de particuliere verzekeringen. Dat geldt niet voor schade door overstromingen van primaire waterkeringen - dit zijn keringen die het land beschermen tegen het buitenwater zoals de zee, de grote rivieren of het IJsselmeer. Deze schade wordt nog door geen enkele verzekeraar gedekt. Op dit moment zijn Nationale-Nederlanden, andere verzekeraars en het Verbond van Verzekeraars met de overheid in gesprek om hiervoor een oplossing te vinden