Woonzorg Nederland lanceert toolkit Dementievriendelijk woongebouw

De toolkit Dementievriendelijk wonen is vernieuwd in opdracht van seniorenhuisvester Woonzorg Nederland, in samenwerking met Alzheimer Nederland en KAW.

De toolkit richt zich op de directe woonomgeving van senioren en geeft handvatten voor drie doelgroepen: de (commerciële) ontwikkelaar, complexbeheerder en huurder. De andere betrokken partijen bij het vernieuwen van de toolkit zijn Aedes, ActiZ en de DEEL Academy van TU Eindhoven.

De vorige toolkit Dementievriendelijk ontwerpen van het Kenniscentrum Wonen-Zorg uit 2018 was aan vernieuwing toe vanwege de veranderingen in het zorglandschap. Naast het updaten van de bestaande toolkit, is er ook veel nieuwe informatie toegevoegd die gericht is op het woongebouw. De toolkit is digitaal beschikbaar op het platform van Alzheimer Nederland, maar zal ook actief worden uitgedragen door de partners in hun eigen netwerk.

Meer dan half miljoen

Door onder andere de vergrijzing en het tekort aan zorgplekken blijven senioren langer thuis wonen, en neemt het aantal huurders met dementie toe. Eén van de uitdagingen van de komende jaren is dat het aantal mensen met dementie groeit naar meer dan een half miljoen in 2040. Dit is de realiteit bij alle woningcorporaties, maar ook in onze dagelijkse leefomgeving.

Vanwege de grote maatschappelijke impact van de toolkit, is er veelvuldig contact geweest met de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Zij hebben hun steun uitgesproken voor dit initiatief en de uitrol ervan.

Willemijn Souren, programmamanager Woonvormen bij Woonzorg Nederland: “Als seniorenhuisvester kijken we verder dan alleen de stenen. We kijken ook hoe we ervoor kunnen zorgen dat huurders met elkaar en zelfstandig fijn wonen en wat daarvoor nodig is. Naast passende woonvormen en leefgemeenschappen, gaan we nu een stap verder en combineren we dit met een structurele dementievriendelijke aanpak. Door bij de ontwikkeling van onze complexen al rekening te houden met aanpassingen voor deze doelgroep, en daarnaast onze bewonersconsulenten te leren gedrag en symptomen te herkennen. Deze kennis delen we nu in de toolkit, dit biedt een goede leidraad voor corporaties, (commercieel) ontwikkelaars en beheerders.”

Wereld van verschil

Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland: “De bouw en inrichting van een woning maakt een wereld van verschil voor een bewoner met dementie. Door een woning en ook de omgeving dementievriendelijk te maken, kunnen mensen met dementie langer zelfstandig en prettiger wonen. Die dementievriendelijke keuzes zijn goed voor iedereen, ook voor mensen zonder dementie. We kunnen niet wachten dit breed op te pakken, het is belangrijk en nodig! Want 1 op de 5 mensen krijgt dementie en ouder worden is de grootste risicofactor. Dus juist bij de bouw van seniorenwoningen, is het belangrijk om die dementievriendelijke keuze te maken.”