Wooncompagnie neemt 509 woningen over van Rochdale

Wooncompagnie neemt in Purmerend 509 sociale huurwoningen over van Rochdale. De Noord-Hollandse woningcorporatie betaalt daarvoor een bedrag van €100,4 mln.

Corporatie Wooncompagnie neemt hiermee haar verantwoordelijkheid voor de regio en huurders in Purmerend. Woningstichting Rochdale genereert door de verkoop extra investeringsruimte voor de enorme woningbouw- en verduurzamingsopgave die voorligt in de Metropoolregio Amsterdam (MRA).

Uitgangspunt is dat de operatie zich voor de huurders geruisloos voltrekt. De huren blijven gelijk en ook de service en dienstverlening houden ten minste hetzelfde niveau. Tot eind 2024 wordt gewerkt aan een zorgvuldige overdracht van het vastgoed. Tot het zover is, blijft Rochdale het beheer en onderhoud van de woningen doen. De bewoners zijn vandaag per brief over de nieuwe situatie geïnformeerd.

De transactie is helemaal in overeenstemming met de ‘financiële solidariteit tussen corporaties’ die door het Rijk wordt bepleit. In een brief aan de Tweede Kamer (4 december 2023) drong Hugo de Jonge als minister van BZK daarop aan, ‘omdat niet elke corporatie de financiële slagkracht heeft om de opgaven te realiseren’. De vereveningsconstructie, waarbij relatief vermogende woningcorporaties bezit overnemen van corporaties met minder financiële mogelijkheden, biedt ook op andere plekken in Nederland perspectief.

Mohamed Acharki (bestuursvoorzitter Rochdale): ‘Rochdale is enorm ambitieus, maar we zitten  aan het plafond van wat we kunnen en willen lenen. De transactie met Wooncompagnie geeft lucht, ook voor de realisering van de plusminus vierhonderd nieuwbouwwoningen die we in Purmerend op ons programma hebben staan.’

Stefan van Schaik (directeur-bestuurder Wooncompagnie): ‘Voor ons betekenen die 500 woningen een flinke groei van onze woningvoorraad in Purmerend, zonder dat dit ten koste gaat van ons eigen ambitieuze investeringsprogramma. Tegelijkertijd zijn we trots dat Wooncompagnie met deze overeenkomst Rochdale kan helpen om aan de opgaven van nieuwbouw en verduurzaming van woningen te voldoen.