Nog geen vier jaar nadat Amsterdam de teugels aantrok, gaat de gemeente de regels voor het wonen in de hoofdstad weer versoepelen.
Amsterdam heeft een aantal aanpassingen aan de Huisvestingsverordening voorgesteld. Die moeten vanaf 1 januari 2025 gaan gelden. In meerderheid gaat het om versoepeling van de regels uit huisvestingsverordening 2021.
Eén van de weinig verscherpingen is direct een opvallende. De gemeente wil een huisvestingsvergunning invoeren voor middeldure huurwoningen. Dat zijn woningen met een huurprijs van € 879,66 tot en met € 1.165,81. Daarmee wil de gemeente controleren of er echt een huishouden met een middeninkomen in de middeldure huurwoning gaat wonen.
Een selectie uit de versoepelingen:
Amsterdam wil huizenruil zonder enige vorm van betaling gemakkelijker maken. Er hoeft dan geen vergunning of registratienummer te worden aangevraagd en er hoeft ook niet meer te worden voldaan aan andere regels van vakantieverhuur. Wanneer er wel geld of punten uitgewisseld wordt, valt de huizenruil wel onder de regels van vakantieverhuur.
Versoepelen korte huisbewaring
De gemeente stelt voor om korte huisbewaring van een koopwoning of particuliere huurwoning maximaal 1 keer per jaar voor een aaneengesloten periode van 3 tot 6 maanden toe te staan. Voor huurwoningen van corporaties is dit 1 keer in de 5 jaar.
Versoepelen woningdelen
Het moet makkelijker worden om een woning te delen met anderen. Bij hospitaverhuur moet een bewoner op dit moment eerst nog een periode van 2 jaar op een plek wonen voordat diegene iemand mag laten inwonen. Amsterdam willdeze termijn verkorten naar 1 jaar. Voor getrouwde stellen en stellen die een geregistreerd partnerschap hebben, zijn de regels nog soepeler. Zij hoeven helemaal niet te wachten voordat zij iemand mogen laten inwonen. En ook omgekeerd is er voordeel: een alleenstaande kan ook per direct inwoning verlenen aan een getrouwd stel, dus zonder een termijn af te hoeven wachten.
De gemeente wil ook de inwoning van twee huishoudens gaan toestaan in plaats van maximaal één inwonend huishouden als het gaat om familie tot en met de vierde graad, of als er sprake is van mantelzorg.
Extra vergunningen voor verkamering
Het aantal te verlenen vergunningen op aanvragen om woningen om te zetten naar 3 onzelfstandige woonruimten waar 3 personen een woning kunnen delen, gaat omhoog met 2%. Dit levert extra woonplekken op. Per wijk komen gemiddeld 55 extra vergunningen beschikbaar en in de hele stad ongeveer 6.000. De hoofdstad is niet de eerste stad die verkamering weer meer gaat toestaan. Eerder kondigde onder meer Rotterdam een soortgelijk voorstel aan.
Belanghebbenden kunnen tot en met 15 juli hun reactie geven op het voorstel.