Woningbouw Zuidplaspolder loopt vertraging op

Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard wil beroep aantekenen tegen de bouw van 8.000 woningen in de Zuidplaspolder. Hierdoor loopt de bouw vertraging op.

Heijmans heeft een afwaardering van € 4 mln gedaan op de ‘gebiedsontwikkeling Zuidplaspolder’, schrijft het FD. Deze afwaardering is een gevolg van het beroep tegen het bestemmingsplan dat hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard gaat aantekenen bij de Raad van State.

De gemeente Zuidplas zou volgens het hoogheemraadschap onvoldoende maatregelen hebben genomen om in de toekomst met al het water in het gebied om te gaan. Daardoor lopen de veiligheid en waterkwaliteit gevaar, vindt de overheidsorganisatie.

De start bouw van het ‘Vijfde Dorp’ stond gepland in 2026, maar die zou nu wel enkele jaren vertraging kunnen oplopen.

De gemeenteraad van de Zuid-Hollandse gemeente Zuidplas heeft in mei het eerste bestemmingsplan voor de ontwikkeling van het Middengebied Zuidplaspolder vastgesteld. Het nieuwe, vijfde dorp in de gemeente Zuidplas moet plaats bieden aan 8.000 woningen, twee bedrijventerreinen, commerciële en maatschappelijke ruimtes en landschappen. Zuidplas bestaat sinds 2010 uit de plaatsen Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen en Moerkapelle.

De Gebiedsontwikkelings Maatschappij (GOM) Zuidplaspolder bestaat naast Heijmans uit ASR Vastgoed Exploitatie Zuidplas, AM Grondbedrijf, Amvest Management en Woonbron ZPP Beheer.