Woningbouw Hembrug-terrein bij Zaandam van start

Met een heus kanon en een regen van hartjes is het startsein gegeven voor woningbouw op het Hembrug-terrein in Zaandam.

Symbolisch voor de transformatie van voormalig militaire industrie naar een unieke groene en stoere woonlocatie. Deze week is begonnen met het heien van de palen voor de eerste 260 sociale huurappartementen voor Rochdale. Binnenkort volgt de start van twee bouwblokken voor Bouwinvest, met totaal 105 huurappartementen.

Wethouder Wessel Breunesse (Gebiedsontwikkeling en MAAK.Zuid) van Zaanstad: ‘Met dit bouwproject maken we een start met de bouw van rond de 1100 woningen rondom het groene hart van het Hembrugterrein. Wie hier straks woont, woont in het groen op een steenworp afstand van alle voorzieningen.’

Het Hembrugterrein is lang een afgesloten en geheimzinnig gebied geweest, nadat in 2003 het laatste productiebedrijf vertrok. Met de start van de herontwikkeling in 2018 en nu de start van de woningbouw wordt het weer een bijzondere omgeving waar dromen kunnen worden gecreëerd in een bosrijke omgeving met cultuur en recreatie ‘om de hoek’.

Bijzonder moment

Patrick Schlick (directeur ABC Vastgoed): ‘Het is een bijzonder moment om zes jaar na de verwerving van het Hembrug terrein nu eindelijk het startsein te kunnen geven voor de eerste bouwwerkzaamheden. Ik ben er bijzonder trots op dat we ondanks alle uitdagingen dit fantastische gebied samen met alle partners, de gemeente Zaanstad en alle stakeholders op en rond het Hembrug terrein een ‘nieuw’ leven kunnen geven waar wonen, werken maar vooral leven centraal staat.’

De partners van Hembrug Zaandam BV, te weten LIFE NL, ABC Vastgoed en Ten Brinke, werken nauw samen met de gemeente Zaanstad aan de transformatie tot een gemengd gebied voor wonen, werken, kunst, cultuur en natuur. Vanaf 2026 is de eerste bewoning mogelijk.