Wonam, Asr Real Estate en Era Contour in finale Middenhuur Award

De finale van de Middenhuur Award 2021 gaat tussen Era Contour met Little C Rotterdam, Asr Real Estate met haar middenhuur impactstrategie en Wonam met het woningproject Buur in Utrecht Leidsche Rijn.

Jurylid Hans Ton, directeur wonen van ministerie van Binnenlandse Zaken, licht één van zijn favorieten toe: “Het was een pittige taak om tot een top 3 te komen, aaangezien alle 12 nominaties daadwerkelijk de Middenhuur Award verdienen. Zelf vind ik dat met Little C een aantrekkelijk design in Rotterdam is neergezet met een groot aandeel middenhuur. De buurt heeft dankzij Era Contour een flinke upgrade ondergaan en mensen die geen woning kunnen of willen kopen, wonen nu in een wijk die aanvoelt alsof ze zo New York binnenstappen.” De huurwoningen zijn in bezit van het woningfonds van Bouwinvest.

Juryvoorzitter Esther Geuting van Stec Groep vult aan: “Het is een mooi initiatief van Asr om met hun impactstrategie bij te dragen aan meer betaalbare huurwoningen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met marktpartijen en gemeentes. Het is goed dat de woningen voor een middellange termijn ook daadwerkelijk in het middensegment blijven. Doorstromers krijgen bovendien voorrang in de toewijzing van middenhuurwoningen. Circa 87% van het Asr Dutch Core Residential Fund is middenhuur en Asr geeft aan huurders met een sleutelberoep voorrang.”

De onafhankelijke jury bestaat uit Peter Boelhouwer (TU Delft), Wabe van Enk (hoofdredacteur PropertyNL), Hans Ton (Ministerie BZK), Martijn Balster (gemeente Den Haag) en voorzitter Esther Geuting (Stec Groep). De juryleden hanteerden een vijftal criteria om tot een oordeel te komen. Zo werd er gekeken naar lef, daadkracht, hoe vernieuwend een nominatie is en of het makkelijk reproduceerbaar is op locaties elders. Daarnaast waren de twee criteria bijdrage verbetering positie middenhuur/middeninkomens en stimulans tot meer sociale cohesie erg belangrijk voor de jury.

Jurylid en wethouder wonen van gemeente Den Haag, Martijn Balster haakt daar op in: “Bij project Buur van Wonam vind ik het mooi om te zien dat er een samenwerking is ontstaan tussen niet één, maar twee corporaties (Portaal en Mitros) en een ontwikkelaar. De entrees en garages worden door alle doelgroepen gedeeld; dat is iets wat je niet vaak ziet. Daarbij worden de woningen verhuurd volgens het Actieplan Middenhuur van de gemeente Utrecht, waarin een minimale exploitatieperiode is opgenomen en een maximale jaarlijkse huurprijsstijging. Met in totaal 454 woningen binnen het betaalbare segment worden er echt stappen gemaakt in het verminderen van het woningtekort.”

De winnaar wordt tijdens de eerste dag van de Provada bekend gemaakt op de stand van Property NL. De Middenhuur Award is een initiatief van Stec Groep en Sustay. Meer informatie is te vinden op: www.middenhuur.nl.

img
Redacteur
Profiel