Gemeenten kunnen verhuurders vanaf 1 juli actiever bijsturen in hun taken, zoals het plegen van onderhoud en de maximale huurprijs van gereguleerde woningen. De nieuwe norm is vastgelegd in de Wet goed verhuurderschap.
De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel dinsdag aangenomen. De Wet goed verhuurderschap moet gemeenten houvast geven bij het beschermen van huurders tegen uitbuiting en andere misstanden. Naast een norm voor goed verhuurderschap, hebben gemeenten de mogelijkheid om een verhuurvergunning te verplichten.
Algemene regels
De norm voor goed verhuurderschap bestaat uit algemene regels. De regels beschrijven het gedrag van goede verhuurders en verhuurbemiddelaars in relatie tot woningzoekenden en huurders en zijn van toepassing op het gehele verhuurproces. Het betreft zowel de reguliere verhuur van woonruimten als de verhuur van verblijfsruimten aan arbeidsmigranten. Concreet gaat het om de bestrijding van discriminatie en intimidatie, het voorkomen van een te hoge waarborgsom en onredelijke servicekosten, de plicht om de huurovereenkomst op schrift te stellen en huurders te informeren, bijvoorbeeld over hun rechten en plichten. Daarnaast is voor verhuurbemiddelaars een verbod op het vragen van dubbele bemiddelingskosten opgenomen.
Extra eisen
Gemeenten kunnen met verhuurvergunning extra eisen stellen aan bijvoorbeeld onderhoud en de maximale huurprijs van een woning. De overheid wil zo uitbuiting van kwetsbare huurders, onder wie arbeidsmigranten, tegengaan. Gemeenten hebben tevens de mogelijkheid voorwaarden te stellen aan het maximaal aantal personen per kamer en voorzieningen voor hygiëne en het bewaren en bereiden van voedsel. Deze vergunning is niet gebiedsgebonden.
Meldpunt ongewenst verhuurgedrag
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het toezicht en het handhaven van de algemene regels en de verhuurvergunning. Ze hebben daarvoor waarschuwing, bestuursdwang, bestuurlijke boete en, als uiterste redmiddel, de beheerovername tot hun beschikking. Ook moeten gemeenten een meldpunt instellen waar anoniem en kosteloos meldingen kunnen worden gedaan van ongewenst verhuurgedrag.