Wereldhave verwacht verkoop van twee winkelcentra

Wereldhave hoopt in de tweede helft van 2024 minimaal twee Nederlandse winkelcentra te verkopen aan buitenlandse investeerders.

Wereldhave kondigde in april aan de schuldgraad verder te willen verlagen. ‘We hebben absoluut niet de ambitie om onze halve Nederlandse portefeuille te verkopen’, vertelde topman Matthijs Storm aan het FD. ‘Maar als je twee of drie van de in totaal elf Nederlandse winkelcentra verkoopt, kom je uiteindelijk wel op een schuldgraad van rond de 35%.’ Een andere optie om de schuldgraad te verlagen, is via de verkoop van de twee resterende Franse winkelcentra in Parijs en Bordeaux, maar dat lijkt voorlopig niet te lukken.

Ondertussen beleefde Wereldhave een ‘degelijk’ eerste halfjaar, zoals ceo Storm het zelf formuleerde. De winkelbelegger zag de waarde van zijn in totaal 21 winkelcentra met 3,2% stijgen, naar € 2,2 mrd. Dat komt vooral door hogere huurinkomsten in Nederland en België. In Nederland stegen de nettohuurinkomsten voor een gelijkblijvend aantal vestigingen met 5% ten opzichte van de eerste helft van 2023. In België lag dit percentage op 0,8. Vooral in België kreeg Wereldhave in de eerste helft van dit jaar te maken met verschillende faillissementen van huurders, waaronder GrandOptical, Espirit en Hubside Store.

De bezettingsgraad daalde de afgelopen zes maanden licht, van 96,6% eind 2023 naar 95,7% eind juni. Wereldhave handhaaft zijn prognose over de winst per aandeel. Die blijft staan op €1,75 per aandeel.