De gemeenteraad van Weert is voor de ontwikkeling van de twee logistieke hallen op het voormalige Philipsterrein in de Limburgse stad gaan liggen. NRC Handelsblad schrijft over de smeuïge kwestie waarbij B & W zich voor een voldongen feit weet geplaatst.
Het gaat in de kwestie om het voormalige terrein van de gloeilampenfabriek van Philips aan de Industrikade in Weert. Op het terein van ca. 131.800 m2 wil de Rotterdamse ontwikkelaar EvolutionRE EVO Park Weert realisren, een logistieke campus van ca. 89.000 m2 die bestaat uit twee moderne warehouses. Het grote warehouse (unit B) van ca. 74.000 m² is verdeeld in drie units. Het kleinere warehouse (unit A) bestaat uit ca.15.000 m2.
Strategische ligging
Op de projectwebsite prijs EvelutionRE de Weertse plannen aan als de "toekomst van duurzaame warehousing", compleet met alle toeters, bellen en labels die daarbij horen zoals houten gevelbekleding, een sedumdak en het overmijdelijke BREAAM Excellent certificaat. Nog los daarvan is de gekozen locatie volgens de ontwikkelaar heel geschikt vanwege de strategische ligging op de route Rotterdam-Rurhgebied maar ook ten opzichte van Amsterdam, Antwerpen en Maastricht.
Zwaar verkeer
Met die argumenten hoef je inmiddels niet meer aan te komen bij buurtbewoners van de nabijgelegen Uilenweg en omgeving. Die wisten zich afgelopen mei plots geconfronteerd met de concrete plannen zo schrijft NRC Handelsblad. Met name verkeerstechnisch leven er flinke bezwaren. Inmiddels is duidelijk dat het nieuwe logistieke centrum meer dan 1.000 extra bewegingen met vrachtwagens gaat opleveren, iets dat Rijkwaterstaat ook zorgen baart omdat dit zware verkeer allemaal over één brug over de Zuid-Willemsvaart heen moet.
Weert met een D
Het gemeentebestuur zegt echter gehouden te zijn aan het vigerende bestemmingsplan voor het gebied Kanaalzone 2, dat distributiecentra toestaat. Bovendien zat een een alternatief bedrijventerrrein, direct aan de A2, al vol. Het Philipsterrein is daarmee volgens de betrokken wethouder Wendy van Eijk "hete grond" voor bedrijven die zich in Weert willen vestigen. Volgens de bezorgde bewoners heeft de gemeente zich veel te veel laten leiden door de ontwikkelaar. In het onderzoek dat de aanvraag van de omgevingsvergunning moet ondersteunen hebben ze weinig vertrouwen, zeker nadat één van de bureaus de gemeente aanduidde als Weerd.
Mogelijk schadeclaim
De bewoners hebben een meerderheid van de gemeenteraad inmiddels aan hun zijde. Die stemde in met een motie die grootschalige logisitiek op het oude Philipsterrein alsnog moet tegenhouden. Bij de beoordeling van de vergunningsaanvraag zal B & W de bezwaren van de raad meewegen, zo stelde de wethouder die inmiddels namens de VVD op een verkiesbare plek voor de Tweede Kamer staat. Eventuele kanttekeningen moeten wel juridisch houdbaar zijn op grond van het vigerende bestemmingsplan anders loopt de gemeente volgens Van Eijk het risico van een schadeclaim door EvolutionRE die in de miljoenen kan lopen.