Weer heisa over ontwikkeling ABN Amro hoofdkantoor Zuidas

Eerst liep de herontwikkeling van het ABN Amro hoofkantoor op de Amsterdamse Zuidas anderhalf jaar vertraging op door gesteggel tussen de Britse eigenaar Victory Group en projectontwikkelaar G&S&. En nu keert Erfgoedvereniging Heemschut zich tegen de plannen voor het gebouw.

Victory Group kocht de grond en het complex in 2021 voor € 721 mln van ABN Amro. De investeringsmaatschappij wil het bankgebouw ontwikkelen tot Mahler 1, een multifunctioneel gebouw van 15 verdiepingen en een oppervlakte van 25.000 m². Een hybride houten constructie en veel groen, moeten het pand een natuurlijke uitstraling geven en tevens als broedplaats voor vogels dienen. De start van de bouw staat gepland voor begin 2025, de oplevering zou in de tweede helft van 2027 moeten plaatsvinden.  

Erfgoedvereniging Heemschut wil echter het oorspronkelijke karakter van het ABN Amro HQ koste wat het kost behouden. De Amsterdamse commissie van de particuliere erfgoedvereniging heeft de gemeente gevraagd het 25 jaar oude gebouw via een spoedprocedure aan te wijzen als gemeentelijk monument. Het gebouw is ‘stedenbouwkundig, architectonisch en cultuurhistorisch van belang voor de stad’, zo schrijft Heemschut in een aangetekende brief.

Heemschut roemt de torens van 105 en 70 meter hoog van de Amerikaanse architect Henry Cobb, die tevens de beroemde glazen piramide van het Louvre in Parijs ontwierp. Ook het rijkelijk gebruik van donker natuursteen en aluminium maakt het pand tot een icoon, oordeelt Heemschut. De vereniging vindt het verder uit oogpunt van duurzaamheid vreemd dat de 15.500 m² aan natuursteen en 27.000 m² aan aluminium worden verwijderd en vernietigd.

Victory stelt echter dat materialen worden hergebruikt, zoals bij Circl is gebeurd. Ook zou met belanghebbenden, waaronder nazaten van de architect, over het nieuwe ontwerp worden gesproken.

Het gebouw aan de Gustav Mahlerlaan, van 1999 tot 2021 het onderkomen van ABN Amro, was de afgelopen jaren al het toneel voor een vete tussen de investeerder en de Amsterdamse ontwikkelaar G&S&. Victory zegde gaandeweg het vertrouwen in de projectontwikkelaar op, maar G&S& hield vast aan het contract. De rechter stelde Victory vorig jaar in het gelijk.