Waarom Poetin deze strijd niet kan winnen

PropertyNL en PropertyEU vroegen onze columnist en Rusland-ervaringsdeskundige Jeppe de Boer - founding  partner Masterdam - om commentaar op de inval in Oekraïne.

Jeppe de Boer was van 2007 tot eind 2011 als managing director Renaissance Capital werkzaam in Moskou en heeft nog steeds contact. Renaissance is een investment bank voor emerging markets, die in 1995 is opgericht door onder meer de Amerikaans-Russische Boris Jordan en de Nieuw-Zeelander Stephen Jennings en heeft bijna duizend personeelsleden.

De Boer: ‘Laat ik vooropstellen dat ik enorm verdrietig ben over de positie waarin de Russische leiders het prachtige Rusland hebben gebracht. Met hun obsessieve afkeer van ‘westerse dominantie’, hun gebruik van geweld en China als enige vriend zitten zij nu in hetzelfde clubje als Iran, Venezuela en North Korea.’

Hadden de Westerse leiders de inval kunnen voorkomen?

‘De Europese leiders gaan niet vrijuit. Zij hebben Rusland gedurende lange tijd onderschat en vooral niet begrepen. Europese leiders hebben zich volledig gericht op het creëren van de juiste omstandigheden voor welvaart voor zoveel mogelijk Europeanen. Je hoeft maar naar landen als Polen, Estland of Slovenië te kijken om te zien dat de Europese economische aanpak zeer succesvol was. Op strategisch gebied zijn ze achteraf naïef geweest.

Kan Poetin deze strijd winnen?

‘Het Westen zag dit eigenlijk niet aankomen, dus is de eerste slag waarschijnlijk voor Poetin. Hij gaat zijn eigen strijd tegen ‘Westerse Dominantie’ uiteindelijk nooit winnen. Eigenlijk is de EU helemaal niet geïnteresseerd in een strijd tegen Rusland. Volgens mij vinden wij zaken als de strijd tegen klimaatverandering en wereldwijde ongelijkheid veel belangrijker, maar als het erop aan moet komen zullen wij vele malen sterker zijn. Economische kracht en strategische macht zijn altijd hand in hand gaan. Het bruto nationaal product van de EU is tien keer zo groot als dat van Rusland, daarnaast hebben wij sterke strategische partners zoals de VS en het VK.

Moet de EU nieuwe vluchtelingenstromen verwachten?

‘Veel Oekraïners en Russen zullen inderdaad hun toevlucht zoeken tot de EU. Ik hoop en verwacht dat wij de humane kant van Europa zullen laten zien. Wij zullen hier zeker niet slechter van worden. Ik reken erop dat deze mensen vaak jong en hoogopgeleid zullen zijn, dus in veel gevallen zal dit een verlies voor Poetin zijn en winst voor het westen.’