WOZ-waarden in Rotterdam stijgen sneller dan in Amsterdam

De WOZ-waarden in Rotterdam zijn in 2023 voor het eerst in tien jaar sneller gestegen dan in de hoofdstad, zo blijkt uit een recente analyse van vastgoeddatabedrijf Matrixian.

Hoewel Matrixian in eerdere jaren, zoals rond 2021, vergelijkbare trends waarnam, heeft de recente daling van de WOZ-waarden in Amsterdam de Maasstad dit jaar een voorsprong gegeven. “Rotterdam staat bekend om zijn grote prijsverschillen op de woningmarkt, variërend van betaalbare opties tot luxe accommodaties”, zegt Matrixian-CEO Luke Liplijn. “Deze diversiteit maakte Rotterdam tijdens de pandemie mogelijk aantrekkelijker voor kenniswerkers, vooral gezien het feit dat zij voorheen voornamelijk gevestigd waren in dure woningen in Amsterdam. De flexibiliteit die hybride werken met zich meebracht bood hen de mogelijkheid om te kiezen voor een woning die beter aansluit bij hun budget en woonvoorkeuren.”

Matrixian becijferde onlangs dat de traditioneel dure steden en gebieden hun aantrekkingskracht verliezen. In landelijke gebieden, zoals Midden-Groningen, stegen de WOZ-waarden juist. De trend valt volgens Matrixian te verklaren naar een verschuiving in woonvoorkeuren, ingegeven door de coronaperiode.